Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc – Dreapta socoteală

0
23

Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc – Dreapta socoteală
• Se spune că cerbul pentru două lucruri nu aleargă bine: când e prea gras, sau când e prea slab. Adică nevoinţa multă s-ar putea să-l slăbească, iar nepăsarea şi neangajarea s-ar putea să-l îngraşe.

Cuvinte vii rostite de părintele Arsenie Papacioc - Dreapta socoteală
• Tinerilor cu râvnă pentru nevoinţă le spunem că Se bucură Hristos de râvna lor, dar îl pot şi întrista dacă în lucrarea lor n-au măsură, adică dreaptă judecată în nevoinţă.

Că vor putea cădea în ispita cea de-a dreapta, cu cele bune exagerate, şi astfel vor rămâne fără mireasma trezviei inimii, care ar putea fi un scop împlinit. Este o vorbă bătrânească la români: „Munca nu se face numaidecât cu puterea, ci mai mult cu dreapta socoteală.”
• Iar vârstnicilor care nu pot spori în lucrarea duhovnicească, sau nu vor, le spunem că viaţa le este încă mai scurtă şi Judecătorul este lângă uşi. Celor cărora le convine să creadă că vor trăi încă mult, le spunem:,Astăzi, de veţi auzi glasul Lui, să nu se învârtoşeze inimile voastre” (Evr. 3,15).

• În toate momentele e bine să fii stăpân peste toate, dar mai ales peste ton şi vorbe.

• Este bine să ceri sfat şi păreri de la oricine, că harul lui Dumnezeu se sălăşluieşte mai ales în cei simpli şi nebăgaţi în seamă. în drumul vieţii tale vei vedea câtă nevoie ai de semenii tăi, cu care ţi-a rânduit Dumnezeu să trăieşti şi te vei convinge singur că înţelepciunea divină stă sigur mai mult unde este smerenie, pentru clin smerenie este Dumnezeu.

Ochii prin care vedeam cerul

Alte articole aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here