Cuvintele “Fericiţi cei săraci cu duhul, căci acelora este împărăţia cerurilor”, au legătură cu smerenia?

0
218

parseniepapacioc– Chiar despre ei vorbeşte! Fericiţi cei smeriţi! Iar aceasta, pentru că, vă spun, identitatea e chiar cu Hristos. Căci El S-a smerit. Şi se smereşte continuu. Cine s-a smerit, este în identitate cu El. Ferice de el! E smerit; îşi vede de mersul vieţii lui mai departe; este umilit de către toată lumea. Ştiţi dumneavoastră că acestea sunt valorile cele mai mari chiar şi în mânăstire şi în lume? Oamenii care duc o viaţă ascunsă, sufletească, duhovnicească, dar în rest, săracii, duc o viaţă de sărăcie.

Sfântul Dimitrie Basarabov, care este patronul Bucureştilor, a fost văcar, în satul Basarabov din Bulgaria. Şi mergea înfăşurat cu cârpe la picioare căci nu avea încălţăminte. Şi râdeau copiii de el. Copii neastâmpăraţi, mă rog. Şi, într-o zi el, păzind vitele, a călcat pe un cuib de pasăre şi a omorât puii, fără să vrea. Şi, sigur, i-a părut foarte rău şi şi-a pedepsit piciorul ăla, să nu-l mai învelească nici cu cârpele alea. Vezi, câtă tărie câtă dorinţă de a fi omul lui Dumnezeu? Era sărac cu duhul, dar era bogat cu sufletul la Dumnezeu.

Chiar acum am avut Evanghelia cu săracul Lazăr şi bogatul. Vă închipuiţi ce „fericire” era! Şi omul acesta, Lazăr, suferea pentru Dumnezeu, dar nu cârtea. N-a fost suficientă numai suferinţa: Nu cârtea! Pentru că lor, celor în suferinţă Dumnezeu le dă harul să creadă, să fie ostaşi ai lui Hristos.

Ai putinţă, acolo unde vrei, dar nu poţi să ajuţi, să te rogi. Eşti în tramvai și vezi un bătrân cerşetor şi n-ai ce să-i dai. Poţi, totuşi, să zici: „Doamne, miluieşte-l şi pe el!”

Asta-i situaţia. Este o foarte mare greşeală să nu dai şi pentru alţii. Că nu se rupe din tine nimic. Această milostenie ar putea să umple cerurile de mântuiţi. Să ştiţi, milă e toată Scriptura. Milă e toată Scriptura! Ce greşeală mare este, căci sunt atâţia oameni care, oricum, întind mâna. Fraţilor să nu lăsaţi mână întinsă nici când vă dă, nici când vă cere.

Părintele Arsenie Papacioc

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here