Cuvintele ambigue par a fi importante în comunicare

0
142

sensuri multipleEste un lucru bun faptul că unele cuvinte au mai multe înțelesuri. Cuvintele ambigue fac, de fapt, comunicarea mai ușoară şi ar putea fi o consecință inevitabilă a evoluţiei limbii, conform unei noi cercetări realizate de profesorul extern Santa Fe Insitute, Ricard Sole şi fizicianul Luis Seoane de la Pompeu Fabra University.

Cuvintele cu sensuri multiple

„Ambiguitatea are, contrar intuițiilor noastre, un rol major în faptul că limbajul uman este aşa de puternic”, spune Sole. Cuvintele cu sensuri multiple reprezintă o caracteristică universală a limbajului. Sunt un ”bilet” de gândire ce-ţi poate permite sa intri la film sau te poate face să plăteşti o amendă, în funcţie de context. Distribuţia semnificaţiilor per cuvânt este gândită să urmeze o lege puternică.

Citiți și Percepția senzorială definește caracterul indivizilor – comunicarea non-verbală.

Aceasta este atribuită principiului ”efortului minim” de către lingvistul observator George Zipf. Să vorbeşti clar cere efort, dar la fel este să înţelegi vorbirea ambiguă. Compromisul este că unele cuvinte au multiple sensuri, în timp ce majoritatea nu.

Pentru a testa aceste idei, Sole şi Seoane au lucrat împreună cu cercetătorul Ramon Ferreri Cancho de la Barcelona Tech. Ei au dezvoltat un model de vocabular de rețele ce leagă cuvintele de obiecte. Rețeaua ideală, argumentează ei, este una care maximizează diversitatea de idei ce pot fi transmise. Ea oferă un echilibru între efortul pe care vorbitorii şi ascultătorii trebuie să îl depună în comunicare.

Simularea computerizată pentru a dezvolta rețelele vocabularului

Plecând din puncte alese aleatoriu, Sole şi Seoane au folosit simularea computerizată pentru a dezvolta rețelele vocabularului până când au găsit varianta optimă. În funcție de echilibrul dintre vorbitor şi ascultător, evoluția de obicei a produs limbaje neinteligibile, centrate pe un singur cuvânt sau limbaje ineficiente cu un singur cuvânt per obiect. Dar atunci când nevoile vorbitorilor şi ascultătorilor erau perfect echilibrate, limbajele optime au dezvoltat ceea ce urmează legea puternică a lui Zipf – unele cuvinte ambigue, dar cele mai multe cu un singur înțeles.

Citiți și De ce trebuie să îți îmbunătățești comunicarea nonverbală?

Semantica și ambiguitatea

”Concluzia principală este importanța uriaşă a ambiguității pentru a reuşi comunicarea optimă, atât în sensul efortului minim, cât şi al navigării pe rețelele semantice”, ceea ce descrie felul în care cuvintele pot fi legate împreună pentru a forma propoziții. Cuvintele ambigue precum ”eu” sau ”tu” servesc adesea acelor rețele ca nişte hub-uri ce leagă idei altfel neconectate. Ele fac în final, posibilă comunicarea gândurilor complexe.

Sursa: scientia.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here