Dă dragostea dependență?

0
458

dragosteDragostea romantică a fost adesea considerată un tip de dependenţa sau chiar o boală. Nu este nicio îndoială că dragostea îl face pe îndrăgostit să se gândească constant la persoana adorată şi să vrea să facă o mulţime de lucruri împreună cu ea. Dar este oare această preocupare dăunătoare? Ar trebui ea privită drept un tip de dependenţa sau poate fi benefică pentru dezvoltarea celui care-I  cade “victimei”? Dar dragostea profundă nu este o depedență, în ciuda gândurilor orientate într-o singură direcţie. Dacă este parte a unei vieţi echilibrate, poate ajuta individul afectat să crească. Activităţile profunde sunt esenţiale pentru dezvoltarea personală şi pentru starea noastră de bine. Cu toate acestea, activităţile superficiale sunt efectuate pentru a realiza un anume obiectiv extern. Cele intrinseci sunt desfăşurate pentru că valorizam şi, de obicei, ne şi bucurăm atunci când le facem.

Dependenţa, de cele mai multe ori, ne trimite cu gândul la cele mai degradante stări. Dar când vine vorba despre dependența dintre partenerii care formează un cuplu, oare putem vorbi despre o situaţie în care există numai părţi negative? Poate că în cuplu ar trebuie să existe o anumită dependență pentru că relaţia dintre cei doi poate deveni mai stabilă şi, de ce nu, mai solidă. În acest caz, trebui să căutăm partea bună a dependenţei, pentru că o relaţie presupune, printre multe altele, armonie, înţelegere, acceptare etc.

În mod normal, considerăm activităţile intrinseci ca fiind pozitive, în vreme ce cele instrumentale sunt privite drept o necesitate neavenită, ceva ce nu vrem să facem, dar trebuie dacă vrem să ajungem undeva. Activităţile intrinseci sunt în special valoroase când sunt profunde, dar pot fi foarte distructive când sunt abordate cu superficialitate sau excesiv.

O obsesie, considerată de specialişti simptomul de bază al dependenţei, se referă la preocuparea intensă şi perturbatoare faţă de o idee sau un sentiment nerezonabil. Cuvintele „perturbatoare” şi „nerezonabil” sunt importante aici. Preocuparea intensă faţă de o idee sau o persoană nu este dăunătoare în sine, atâta vreme cât nu afectează dezvoltarea personală. Şi, din moment de dragostea profundă implică o preocupare pozitivă care accentuează dezvoltarea personală, nu poate fi privită drept obsesie care, prin definiţie, este o experienţă negativă.

Există o delimitare clară între comportament romantic, parte a nevoii noastre de a creşte, şi femonemul criticat de dependenţa din dragoste. Demarcaţia se bazează în primul şi primul rând pe activităţile profunde şi superficiale. Atitudinea dependenţei constă nu în intensitatea pasiunii, ci în lipsa ei de profunzime. A fi profund îndrăgostit înseamnă să faci o mulţime de activităţi în care tu şi persoana iubită creşteţi!

Sura: eva.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here