Dacă vă este foame, alegeţi glucoză, nu fructoză!

0
135
La ce vă gândiți când auziți termenul de băuturi răcoritoare?
În sens larg vorbim despre o băutură carbogazoasă care nu conține alcool, deși există și câteva excepții, cum ar ceaiul, ciocolata caldă, laptele bătut sau nu, sana sau cocktailul. Printre cele mai populare sortimente de băuturi răcoritoare se află cola, apa minerală, limonada sau oranjada.

glucozaBăuturile răcoritoare care conţin fructoză determină o amplificare a senzaţiei de foame, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud, din Statele Unite ale Americii, ne informează atlantico.fr.

Dorind să studieze efectele pe care mai multe tipuri de zahăr le au asupra metabolismului uman, cercetătorii americani se ghidează după dictonul “dacă vă este foame, alegeţi glucoză, nu fructoză”.

Ceea ce rezultă în urma acestui studiu este faptul că oamenii au tendinţa de a consuma alimente cu conţinuturi calorice ridicate, după ce au ingerat în prealabil fructoză (acea substanţă conţinută mai ales de fructe şi băuturi răcoritoare din fructe).

Potrivit Mediafax, pentru experimentul lor, savanţii americani au creat două grupuri de voluntari. Cei din primul grup au băut lichide bogate în glucoză, iar cei din al doilea, lichide bogate în fructoză. Apoi, participanţii trebuiau să facă o alegere: ei puteau ori să primească mâncare ori să primească o sumă de bani, peste o lună.

Menționăm că participanții care au consumat fructoză au resimţit foamea mai intens în comparaţie cu voluntarii care au băut glucoză (acea substanţă conţinută în alimentele cu un conţinut caloric ridicat). Cei din urmă au ales într-un procent covârşitor să primească mâncare.

În cazul acestora fructoza a activat zonele din creier responsabile cu dorinţa de a mânca diverse alimente.

Unul dintre coordonatorii acestui studio, Kathleen A. Page, menționează că “fructoza nu stimulează hormoni precum insulina, care trimite semnale de saţietate spre creier; în același timp, fructoza şi glucoza au acelaşi număr de calorii şi sunt prezente în zahăr, însă ele sunt metabolizate în feluri diferite”.

Sursă reală pentru organism și creier, glucoza alcătuiește principalul tip de zahăr care circulă în sânge. Pe de altă parte, fructoza este metabolizată de ficat, ea circulând foarte puțin prin fluxul sangvin.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here