Dacă vă scrâşniţi dinţii…

0
796

bruxism1_orCele mai comune astfel de probleme sunt scrâşnitul dinţilor în timpul nopţii şi o boală dureroasă cunoscută ca boala articulaţiei temporo-mandibulare (ATM). Scrâşnitul dinţilor (denumit şi bruxism) se petrece atunci când dormiţi, de obicei după o zi stresantă. Deseori, provoacă o durere de cap sau durere facială ziua următoare. Dacă vă doare în timp ce mestecaţi sau căscaţi – sau chiar în timp ce pronunţaţi „temporo-mandibular” – ştiţi ce înseamnă disconfortul creat de durerea din ATM. Analgezicele eliberate fără reţetă pot fi de ajutor, dar nu veţi eradica problema. Pentru a face acest lucru, va fi nevoie să mergeţi la un dentist. Intre timp, iată câteva lucruri care vă vor fi de ajutor.

Dacă vă scrâşniţi dinţii…

Relaxaţi-vă înainte de somn

-Evitaţi în orele de dinainte de somn gândurile, activităţile şi alte lucruri stresante. Probabil că nu vă daţi seama, dar chiar înainte de culcare este cel mai prost moment să plătiţi facturile, să vedeţi filme horror sau să discutaţi cu socrii dumneavoastră. Rezervaţi timp pentru toate aceste activităţi ceva mai devreme. Dacă sunteţi în-grijorat, notaţi-vă lucrurile pe care va trebui să le abordaţi a doua zi. Faceţi înainte de a merge la culcare o baie caldă, lungă.

-Cât sunteţi în baie – sau chiar atunci când staţi întins în pat – acoperiţi maxilarul cu o compresă caldă. Căldură suplimentară vă va relaxa muşchii din această zonă.

-Înainte de a merge la culcare, exersaţi relaxarea musculară progresivă, astfel încât tensiunea acumulată pe timpul zilei să nu vă facă să scrâşniţi dinţii în somn. Atunci când staţi întins în pat, încordaţi şi apoi relaxaţi muşchii labelor picioarelor. Apoi repetaţi cu muşchii coapselor şi aşa mai departe, încordând şi relaxând progresiv fiecare grupă de muşchi. Când ajungeţi la muşchii gâtului şi ai maxilarelor, ar trebui să vă simţiţi moale ca o păpuşă.

-Evitaţi să mâncaţi cu mai puţin de o oră înainte de somn.

Digestia în timpul somnului creşte probabilitatea scrâşnirii dinţilor.

Fiţi atent la ce beţi

-Reduceţi la minimum consumul de alcool – sau chiar mai bine, nu consumaţi deloc – în special seara. Deşi specialiştii în somn nu sunt siguri din ce cauză, persoanele care beau mult noaptea au şanse mult mai mari de a-şi scrâşni dinţii în tipul somnului.

Ce este în neregulă

S-ar putea să răspundeţi la situaţiile stresante din timpul unei zile prin scrâşnirea dinţilor noaptea, fără ca măcar să realizaţi că faceţi acest lucru. Este o problemă pentru că dinţii sunt făcuţi să se atingă între ei doar puţin atunci când mestecăm şi înghiţim. Ei nu sunt făcuţi pentru a rezista frecatului continuu care are loc în bruxism. Cauze frecvente sunt stresul şi starea de furie. Scrâşnitul din timpul nopţii poate afecta dinţii şi poate provoca dureri de cap, sau în articulaţia temporo-mandibulară.

Dacă petreceţi mult timp la telefon în timp ce vă folosiţi mâinile pentru alte lucruri, cumpăraţi o pereche de căşti cu microfon. Ţinerea receptorului între umăr şi obraz solicită foarte mult gâtul şi mandibula.

-Dormiţi pe spate sau pe o parte. Dacă dormiţi întins pe abdomen, cu capul întors într-o parte, abaterea de la alinierea normală a corpului va produce stres asupra gâtului, stres care va fi transferat într-o anumită măsură şi la mandibulă.

-Dacă petreceţi mult timp la birou, rezervaţi-vă câteva minute pentru a medita. Concentraţi-vă asupra muşchilor feţei şi gâtului, permiţându-le să se relaxeze şi să îşi revină.

-Acordaţi 20-30 de minute de cel puţin trei ori pe săptămână pentru exerciţii fizice. În acest fel veţi reduce stresul şi veţi ajuta organismul să producă endorfine, analgezicele sale naturale.

-Dacă purtaţi în mod curent o geantă sau valiză pe un umăr, micşoraţi greutatea. Această geantă grea afectează alinierea naturală a coloanei şi gâtului, contribuind în mod indirect la provocarea durerii de mandibulă. Dacă este absolut necesar să căraţi multe lucruri după dumneavoastră, cumpăraţi un rucsac la care să folosiţi ambele bretele, sau alternaţi umărul cu care căraţi un bagaj mai greu.

O capcană a căscatului

Dacă cineva cască, rezistaţi tentaţiei de a-l imita. În aceste circumstanţe, este foarte dificil să opriţi căscatul, dar exact asta vă doriţi să faceţi pentru că un căscat mare, larg, vă va provoca mai mult ca sigur durere. Dacă nu puteţi opri un căscat, încercaţi să îl stopaţi deschizându-vă gura cât mai puţin posibil.

Ce este în neregulă

O pereche de „balamale” –articulaţiile temporo-mandibulare -ataşează mandibula de craniul dumneavoastră. Aceste structuri sunt înconjurate de muşchi şi ligamente. În boala articulaţiei temporo-mandibulare, muşchii din jurul articulaţiei devin încordaţi şi inflamaţi. Această afecţiune este caracterizată prin dureri articulare, un zgomot de trosnitură atunci când deschideţi sau închideţi gura, dureri de cap şi durere la nivelul gâtului sau umerilor. Cauzele frecvente includ mestecarea alimentelor tari, stresul emoţional sau scrâşnirea dinţilor. Mai rar, unele persoane au dureri la acest nivel din cauza artritei sau a unui traumatism.

Sfaturi pentru ambele probleme

Scrâşnitul dinţilor poate provoca durere în articulaţia temporo-mandibulară, deci, aşa cum se întâmplă de obicei, scapi de o problemă pentru a te lovi de alte două.

Ştiaţi că…?

Despre băuturi şi alimente

-Evitaţi guma de mestecat. Aceasta creează reflexul de a meste ca, tensionează muşchii mandibulei şi suprasolicită articulaţia.

Articulaţia temporo-mandibulară se numeşte aşa pentru că leagă mandibula şi osul temporal de fiecare parte a craniului.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă încă aveţi dureri mandibulare după două săptămâni de remedii casnice, mergeţi la medic. Aveţi nevoie de un consult şi dacă durerea este atât de puternică, încât nu puteţi să deschideţi gura să vă spălaţi pe dinţi. Pentru acest tip de durere, doctorii prescriu medicamente care relaxează muşchii, sau, dacă există o inflamaţie, injectează corticosteroizi în articulaţie. Dentistul vă poate face o proteză/protecţie pentru gură pe care să o purtaţi în timpul nopţii ca să reduceţi muşcarea sau scrâşnirea dinţilor dacă acest lucru provoacă durere în articulaţie.

Încercaţi să evitaţi alimentele crocante sau care necesită mestecat intens, cum ar fi merele, morcovii, coastele de porc sau rulourile uscate. Nu trebuie să suprasolicitaţi mandibula, în special atunci când durerea şi tensiunea sunt severe. Mâncaţi supe, paste şi alte alimente uşor de consumat.

Nu mâncaţi cu înghiţituri mari. Tăiaţi mâncarea în bucăţele mici, astfel încât să nu fie nevoie să solicitaţi prea mult mandibula.

Evitaţi băuturile cu cofeină. Pentru că aceasta este un stimulant, consumul de cafea, ceai sau băuturi răcoritoare cofeinizate creşte şansa să vă scrâşniţi dinţii. Cofeina nu trebuie să intervină în problemele ATM deoarece această substanţă măreşte tensiunea din muşchi. Optaţi pentru băuturile necofeinizate.

Evitaţi să vă roadeţi unghiile sau să ronţăiţi creionul. Atunci când puneţi la muncă mandibula în timpul zilei, este foarte probabil să facă asta şi în timpul somnului. In schimb, găsiţi o modalitate care să nu implice mandibula pentru a vă detensiona – cum ar fi jocul cu o minge antistres sau răsucirea unei agrafe.

Fiţi pregătit

O protecţie pentru gură – purtată întotdeauna de boxeri şi jucătorii de rugby – este eficientă şi pentru persoanele care îşi scrâşnesc dinţii. Multe tipuri de protecţii sunt disponibile la magazinele sportive, dar dentiştii susţin că acestea nu se potrivesc suficient de bine, astfel încât au tendinţa de a cădea când dormiţi. Cel mai bine este să vă rugaţi dentistul să vă facă o protecţie de dinţi personalizată, special concepută pentru dumneavoastră (deşi va trebui să plătiţi pentru ea). Purtaţi-o noaptea când dormiţi: materialul cauciucat va prelua o parte din presiune şi vă va feri dinţii de probleme.

Ştiaţi că…?

Atunci când vă scrâşniţi dinţii, s-ar putea să exercitaţi o presiune de 550 kg forţă asupra coroanelor şi rădăcinilor dinţilor – adică echivalentul greutăţii unui cal. Această presiune recurentă este cea care vă poate sparge sau slăbi dinţii.

Captaţi puterea mineralelor

Luaţi calciu şi magneziu – într-un raport de doi la unu – în fiecare zi. Aceste minerale ajută muşchii mandibulei să se relaxeze, în special noaptea. Luaţi 500 mg de calciu cu 250 mg de magneziu pe zi. Dacă puteţi, luaţi mineralele sub formă de pudră: există şi tablete, dar acestea nu se dizolvă la fel de bine. Atunci când le luaţi sub formă de pudră, dizolvaţi-o într-un lichid acid cum ar fi suc de portocale sau de grepfrut.

Acordaţi mandibulei o pauză în timpul zilei faceţi un efort conştient pentru a vă menţine mandibuia relaxată şi dinţii separaţi. Odihniţi-vă limba între dinţii de sus şi cei de jos – dacă începeţi să muşcaţi din ea, veţi remarca imediat. Medicii au observat că persoanele care reuşesc să se dezobişnu-iască să îşi scrâşnească dinţii ziua au mult mai puţine şanse de a face acest lucru noaptea.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here