Mândru că sunt român: Dan Herford şi folclorul românesc în Olanda

0
281

dan herfordDan Herford – profesor și muzician – Predă naiul și organizează festivaluri. Păstrarea valorilor naționale și tradiționale.

Va propun un roman care traieste de 30 de ani in Olanda: profesorul de muzica Dan Herford. Este profesor de 27 de ani la o scoala de muzica de langa Amsterdam si Haarlem. A conservat si propagat muzica romaneasca cu o perseverenta nemaiintalnita.

Dan Herford conduce ansambluri de elevi olandezi in care muzica folclorica romaneasca este predata ca materie principala. Mai preda naiul. Este si formator de profesori olandezi de nai. A organizat 5 ani la rand, in orasul Hoofddorp, Ziua Muzicii Romanesti. Cei interesati de muzica folclorica romaneasca vin din toate colturile Olandei pentru a participa la aceasta zi. Cu această ocazie se formeaza adhoc o orchestra de dimensiuni mari – Orchestra Simfonica a 30-35 de instrumentisti.

Pe langa aceasta activitate, Dan Herford mai organizaeaza in Elvetia, de 12 ani, cursuri de muzica folclorica romaneasca in special de nai. Anul acesta dansul a fost invitat la Zurich sa participe in juriu la primul Festival si concurs de nai din Elvetia.

La inițiativa lui Dan Herford se organizează Festivalului International de Nai “L’Esprit de Fanica Luca”

Dan Herford este initiatorul si sponsorul Festivalului International de Nai “L’Esprit de Fanica Luca”, festival pe care l-a organizat din initiativa sa. A organizat acest festival la Bucuresti unde au fost prezenti concurenti naisti din Romania, Republica Moldova, Elvetia, Germania si Japonia.

El conserva si incurajează tineretul să ducă mai departe dragostea si respectul pentru muzica romaneasca și pentru nai, instrument care face parte din patrimoniul national.

Acesta este un mic portret al lui Dan Herford, care inainte de a pleca din Romania era deja cunoscut si respectat chitarist si sef de orchestra. A absolvit Liceul de muzica la violoncel, dupa care a absolvit Pedagogia muzicala la Iasi. A colaborat cu absolut toti artistii de valoare ai Romaniei din acea perioada: Aurelian Andreescu, Dan Spataru, Gil Dobrica, Cornel Constantiniu, Mirabela Dauer, Stefan Banica Sr., Ion Dichiseanu etc.

A fost Sef de orchestra la “Barul Melody” si “Athenee Palace & Restaurant Pescarus” din Bucuresti, pana in anul 1978, inainte de a pleca definitiv din Romania.

I-a avut ca spectatori si admiratori in aceasta perioada la concertele si localurile unde a cantat pe diferite celebritati ale timpului, care veneau special sa asculte Orchestra “DAN HERFORD” precum: Ilie Nastase; Corneliu Vadim Tudor; Eugen Barbu; Fratii Mizil – Mitica si Serghei; Bjon Borg; Mariana Simionescu; Dana Miculescu; Madalin Voicu care canta melodii rock impreuna cu orchestra “Dan Herford”; celebrul fotbalist Dobrin, Flavius Teodosiu.

La sfarsitul anilor ’70, in Bucuresti erau 3 orchestre celebre: Orchestra Horia Moculescu, Orchestra Marin Pechea-Chromatic si Orchestra Dan Herford. În componenta Orchestrei Dan Herford sau perindat multe personalitati ale muzicii pop din Romania. Dintre acestea: Liviu TUDAN, Gil Dobrica, Liviu Hriscu.

Mai multe articole pe teme muzicale găsiți la rubrica Muzică.

Cules de Alina Magdici

Sursa ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here