Danezii au descoperit rețeta fericirii

0
189

daneziÎn ciuda iernilor lungi și friguroase, populația Danemarcei este… cea mai fericită națiune de pe Pământ, conform unui raport publicat de ONU, în 2013. Mai mult decât atât, se pare că acest extaz este unul regional deoarece ONU enumeră  Norvegia și Suedia alături de Elveția și Țările de Jos ca fiind cele mai fericite națiuni.

Dar dincolo de toate acestea, Danemarca îndură ierni mohorâte cu ajutorul unui concept cultural tradițional cunoscut sub numele de hygge. Termenul, destul de vag nu are un corespondent direct, dar poate fi tradus prin confort, coeziune și bunăstare, dar aceasta acoperă doar o parte din definiția termenului. Cuvânt norvegian a apărut pentru prima dată în limba daneză aproape de sfârșitul secolului al XVIII-lea, în conformitate cu Biroul de Turism din Danemarca, se referă o stare generală de bine alături de familie și prieteni. Este arta de a crea intimitate: un sentiment de camaraderie, convivialitate și mulțumire adunate la un loc. Acesta a evoluat de atunci, absorbind conotații noi de-a lungul timpului ca un bulgăre de zăpadă semantic. Termenul are în general, o componentă socială, dar există interpretări ample în întreaga Danemarcă, permițându-i să descrie orice, de la o persoană la o clădire, de la un motiv abstract până la un sentiment. Se poate referi la un cămin plin de dragoste și înțelegere, se poate referi și la o ciocolată fierbinte aromată sau la o seară petrecută cu familia și prietenii.

Desigur, este greu de identificat cât de mult contribuie starea hygge la fericirea danezilor. Dacă e să ne referim la date statistice, populația Danemarcei are pe motive să fie fericită. Cu un produs intern brut pe cap de locuitor care îi situează pe locul șase în lume, cetățenii săi se bucură de acces la servicii de asistență medicală, de o rată scăzută a criminalității, de egalitatea de gen și de o atmosferă curată. În orașul cel mai populat și cel mai mare din Danemarca, Copenhaga, bicicletele reprezintă 50 % din mijloacele de transport către școală sau servici.

Un studiu, destul de controversat, a arătat că danezii sunt înzestrați de asemenea și cu o genă care influențează concentrațiile cerebrale de serotonină, asociat cu sentimentul de fericire.

Oricare ar fi motivul fericii lor, danezii știu să găsească bucuria ce vine din bucuriile mărunte din viața de zi cu zi, plăceri necesare stării de bine. Când se referă la hygge, ei se gândesc la plăcerea pe care o găsesc în activități reconfortante, blânde și liniștitoare. Adevărata esență hygge se pierde în cazul în care este ne raportăm la eleganță sau lux, el este să fie modest, lumesc și familiar. Ceea ce au în plus danezii este că au învățat să-l recunoască și să se bucure de el, neapărat împreună cu cei din jur.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here