Dantela. Știați că…

0
533

dantela…Dantela este o împletitură fină, folosită la înfrumusețarea hainelor și a interioarelor?

…Arta fabricării dantelei a apărut cu mult timp în urmă? Locul de naştere al dantelei este în general recunoscut a fi Italia şi unele zone din Belgia. Dantela a fost inventată pentru a satisface moda în permanentă schimbare. Interesul constant în realizarea obiectelor de vestimentaţie mult mai atractive este responsabil de crearea acestor piese fine pe care astăzi le întâlnim sub denumirea de dantelă clasică.

…Există numeroase tipuri de dantelă, fiecare având un anumit model (flori, frunze sau alte desene)? În prezent, dantela este în general lucrată cu ajutorul unor aparate speciale, dar cele mai frumoase creații sunt cele confecționate manual, cu ajutorul croșetei sau  fusului (numit și mosor).

…Pentru confecționarea dantelei se folosesc o croșetă și un fir de ață: pe o bucată de țesătură se aplică modelul, după care se lucrează dantele. Când aceasta este gata, este desprinsă de bucata de țesătură.

…Dacă dantela se confecționează cu ajutorul acelor, este nevoie de un anumit număr de ațe, înfășurate pe mai multe fusuri. Modelul dantelei este prins cu ace de o pernuță specială, apoi firele sunt răsucite în jurul acelor, rezultând dantela.

…Înainte de secolul al XIX-lea, confecționarea dantelei era o artă foarte răspândită în Europa, mai ales în Italia, Franța, și Flandra (azi, regiune a Belgiei)?

Lucrătura manuală necisita mult timp și pricepere. De aceea, dantela era foarte scumpă. După secolul al XIX-lea, pentru confecționarea dantelei au început să fie folosite aparate, lucru care a făcut prețul ei să fie tot mai accesibil.

… Fabricanţii de dantelă din Venice, Genoa şi Milan au fost faimoşi pentru arta lor în Italia? Ei au început să realizeze modele în diferite culori şi chiar modele de dantelă realizate din aur sau argint.

… În Scoţia, arta fabricării dantelei a înflorit sub Maria Stuart, care ea însăşi a fost pricepută la realizarea dantelei?

…În Germania, prima carte pentru fabricanţii de dantelă a fost publicată de către Iogann Shartsensberger, la Augsburg, în anul 1534?

… În Suedia, primele articolele despre dantelă sunt legate de numele St. Brigita din Vodsten, care a învăţat călugăriţele această artă?

… Istoria dantelei în Rusia începe în secolul XIII, când aceasta era mult mai simplă şi era caracterizată ca dantelă plată? În secolul XVI, au început să fie cunoscute multe tipuri de modele, iar în sec. XVII apar o mulţime de descrieri ale tipurilor de dantelă: “cub”, “arbori”, “creşte”, “curcubeu” şi multe altele.

… În Franţa, Catherine de Médicis a introdus dantela?

… Istoria dantelei începe în România în jurul secolului XIV, iar prin sec. XVII costumele oamenilor bogaţi erau decorate cu dantelă? A fost utilizată pentru producerea de: cravate, gulere, mănuşi, partea de sus a pantofilor, decoraţii pentru trăsuri, paturi, tronuri, mobilă şi altare.

… După 200 de ani, Heathcote a inventat maşina pentru fabricarea dantelei, care crea o dantelă mai ieftină şi într-un timp mult mai scurt? Încet, industria realizatorilor manuali de dantelă a început să se prăbuşească.

Editat Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here