Darul sănătății de toamnă: Strugurii!

0
264

struguriiStrugurii conţin elemente importante pentru sănătatea omului – vitamine, minerale, celuloză şi chiar proteine. Aceasta face ca strugurii să fie un dar preţios pentru sănătate şi să-i folosim ca remediu casnic într-o mulţime de boli.

Din vremuri vechi se știe că procesul de îmbătrânire are loc din cauza formării unui surplus de radicali liberi. Antioxidanții care se găsesc în sâmburii și coaja strugurilor împiedică formarea acestora.

În struguri au fost descoperite cca 300 de substanțe biologic active cu proprietăți radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăți funcționale. Prin urmare, pe lângă cunoscutele bioflavonoide, zaharuri, acizi, pectină şi acizi organici sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C, A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, R… Dar şi natriu, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu şi multe altele etc.

Secolul al XIX-lea

În secolul al XIX-lea, tratarea cu struguri, bazată pe rezultatele obţinute în medicină, biologie, biochimie, se aplica pe larg în Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Rusia etc. Medicina a dat dreptate strămoșilor noștri, care au foloseau strugurii în alimentație pentru a-şi recăpăta forțele, dar şi pentru a-şi întări sănătatea.

Citiți și Oferta generoasă a toamnei.

Strugurii în Babilon

Tratarea cu struguri se folosește însă din timpuri străvechi. Medicii din Babilon spre exemplu încă în anul 950 î. Hr., dar şi Hipocrate, marele medic din Grecia Antică, fondatorul medicinei, foloseau pe larg strugurii şi mustul în tratarea unor boli interne şi externe. Hipocrate considera proprietățile curative ale sucului de struguri egal cu proprietățile curative ale laptelui matern.

O serie de savanți afirmă că cel mai vechi „manual de medicină” cunoscut până azi este o tăbliță sumeriană (de 4000 ani), găsită în ruinele de la Nippur. Pentru prepararea medicamentelor „medicul sumerian” folosea de vin, pe care îl amesteca cu alte plante medicinale. Vechii egipteni recomandau strugurii copți, amestecați cu pastă de grâu, pentru stimularea poftei de mâncare. Tot ei foloseau strugurii dulci în cazurile congestiei pulmonare.

Bobițele de poamă

Bobițele de poamă se recomandă la tratarea anemiei, tuberculozei, astmei bronhiale, bolilor de ficat şi rinichi etc. Poama este contraindicată în cazul ulcerului stomacal şi duodenal, bolilor intestinale, diabetului zaharat, obezității.

Citiți și Din bucătăria veche românească: Mușchi și Struguri (poamă).

Se recomandă să consumăm strugurii, ca orice alt soi de fructe între mesele principale, dar nu mai devreme de 2-3 ore după mâncare. În caz contrar digestia este pusă în pericol şi apare balonarea nedorită.

Tratamente cu struguri

Recomandări fitoterapeutice

Intern – strugurii au o influență deosebită asupra aparatului digestiv, în special proprietăți tonice, fiind utili în dispepsii, astenii gastro-intestinale. Strugurii sunt benefici în hepatite, având totodată și proprietăți coleretice.

Prioritățile diuretice și depurative marcante fac din struguri un adjutant de neprețuit în afecțiunile renale inclusiv litiaze, în boli de piele, reumatism, gută. Asupra aparatului cardio-vascular are acțiune hipotensivă şi de scădere a colesterolului, se mai folosesc şi în artroze.

Contraindicații pentru tratamentul cu struguri

Există o serie de contraindicații pentru folosirea strugurilor în tratamente, de care trebuie să ținem cont şi să nu ne riscăm sănătatea!

Nu se recomandă bolnavilor de diabet, obezilor, inclusiv acelora de tip endocrin şi hipofizar, acelora cu ulcer stomacal şi a celui duodenal, cu ciroză la ficat, în cazul hepatitelor, empiemei vezicii biliare a altor boli cronice ale rinichilor, colitei, însoţite de diaree, cariei şi stomatitei. Femeile însărcinate şi cele care alăptează nu ar fi de dorit să consume struguri. Sau, dacă consumă, să o facă în cantităţi reduse şi după consultarea cu medicul. Printre motive se numără: sunt foarte hrănitori, pot mări glucoza în sânge, pot duce la creșterea fătului în exces, unele soiuri de poamă neagră pot coborî hemoglobina.

Mai trebuie să țineți cont de următorul lucru, dacă urmați cura cu struguri, atunci când consumați mulți struguri, trebuie să evitați alimentele ce au multe grăsimi, laptele crud, berea, alte băuturi alcoolice, apele minerale, legumele crude şi o cantitate mare de fructe (altfel riscați o diaree).

Strugurii au multe calorii

Înainte să faceţi o cură de struguri ar trebui să consultaţi medicul. Trebuie să mai ştiţi, că strugurii sunt un produs cu o cantitate sporită de calorii. Tratându-vă cu struguri, puteți crește în greutate, dacă nu renunțați la alte produse bogate în calorii şi nu veţi începe activ să ardeți caloriile.

Smalțul dinților poate fi protejat de distrugere, clătind gura cu soluție slabă de bicarbonat de sodiu după consumul de struguri.

Remedii cu struguri

– Sucul de struguri verzi (necopți) ajuta la tratarea anginelor, stomatitelor, îndepărtarea stărilor febrile.

– Sucul de struguri verzi poate fi utilizat sub forma de loțiune pentru față.

Cei care suferă de gută, reumatism şi artroză simt o ușurare evidentă, deoarece acest fruct debarasează țesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse. Persoanele anemice prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar şi pentru hipotensivi. Cura de struguri curăță rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade cantitatea de acid uric, are o acțiune benefică asupra ficatului. În bolile de nutriție, cura de struguri este o terapie des recomandată.

– Diabeticii nu sunt excluși de la cura cu struguri (1-2 kg de struguri сopți în fiecare zi), deoarece strugurii conțin zaharuri cu ardere lentă, care se asimilează uşor. În plus, zaharul din struguri îngraşă mai puţin decât glucidele altor alimente.

Strugurii elimină oboseala

– Rahiticii, persoanele care acuză frecvent stări de oboseală, cei care suferă de demineralizare, vor trebui şi ei urmeze acest tratament sănătos care este indicat, de asemenea în toate bolile de sânge şi ale aparatului circulator, în arterioscleroză etc.

– Trebuie să mâncați struguri zilnic, dacă vreţi să depăşiţi anotimpul rece fără dificultăţi, căci întărindu-ne imunitatea naturală, ei ne protejează de guturai şi de gripă.

Citiți și Știi ce boli poți trata cu ceapă roșie?

– Strugurele curăţă bine intestinul, astfel încât, consumându-l cu coajă şi cu sâmburi, el va permite persoanelor care suferă de constipație să profite de dărnicia sa.

– Bogat în vitamina B, acest fruct este înzestrat cu virtuți calmante, sedative şi hipnotice. Un strugure înainte de somn le-a ajutat unora să scape de insomnii.

Ce consumăm în cura cu struguri

În timpul curei exclusive, nu trebuie să se consume decât struguri (bine copţi). Puteţi mânca alternativ struguri albi, struguri negri şi alte soiuri. Cu totul extraordinar este faptul că strugurele ne oferă proprietățile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv.

Este fructul cel mai bine digerat de stomac. Zaharurile sale, care se depun în ficat şi în muşchi sub forma de glicogen, se transformă în glucoza la cea mai mică solicitare a organismului; din aceasta cauză, el este alimentul ideal al tuturor acelora, care fac sport de performanță.

Din cauza stropirii viilor, se recomandă cu insistență ca fiecare ciorchine de strugure să fie foarte bine spălat sub jetul de apă!

Alte rețete pentru alte afecțiuni:
  • Astm: se iau 150 g de struguri bine spălați. Se pun în mai puţin de 500 ml de apă. Se fierb 15 minute. Se strecoară după răcire. Se beau trei sau patru pahare în timpul zilei. Se îndulcește de preferință cu miere.
  • Litiază: 100 g de struguri şi 100 g de struguri puterea ursului. Se pun în 500 ml de apă şi se fierb cam zece minute. Se strecoară. Ceaiul obținut se bea în cinci prize în timpul zilei.
  • Osteoporoză ‒ cura cu struguri poate preveni şi combate eficient osteoporoza.
  • Hipertensiune, hipotensiune ‒ cura de struguri este utilizată atît în hipertensiune cît şi în hipotensiune.
  • Diabet ‒ deşi strugurii sunt foarte dulci, sunt indicaţi chiar şi în diabet, dar consumaţi, totuşi, cu moderaţie. Strugurii conţin zaharuri, care se eliberează lent şi se asimilează cu uşurinţă.
  • Ajută să depăşiţi starea de oboseală cronică.
  • Strugurii diminuează riscul dezvoltării unor boli cronice, pentru că au un efect antiinflamator şi imunostimulator puternic. Sînt eficienţi şi în cazul multiplilor viruşi inclusiv cel de herpes simplex.
  • Indigestie. Strugurii ajută la depăşirea indigestiei. Este preferat în cazul indigestiilor şi pentru că este o hrană uşoară pentru stomac.
  • S-a stabilit că în cazul tuberculozei şi cancerului, administrarea strugurilor influenţează benefic organismul.
  • Mască tonifiantă pentru ten normal: un ciorchine de strugure (foarte bine spălat sub jet de apă, la robinet). Se zdrobesc boabele şi cu un tampon de vată se umezeşte uşor pielea feţei. Se lasă sa acţioneze două sau trei minute, apoi se clăteşte.

Sursa consultată: moldovenii.md

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here