Darul tinereții

0
119

darUmblați cât aveți Lumina (…) că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze”. (Ioan 12, 35; 9, 4)

Lucrați până aveți lumină, mai cu seamă lumina cea de dimineață! Aproape că nu suntem în stare să-i convingem pe tineri cât de prețioși sunt anii lor. Uneori, bătrânii se văicăresc inutil despre tinerețea lor irosită, sau, terorizați de amintiri tulburătoare, încearcă să uite trecutul, pentru a-și trăi restul zilelor în liniște, fără să se gândească la imensul folos pe care îndelungata lor experiență l-ar putea aduce tineretului, care mai calcă uneori pe de lături. Ar trebui să-i prevenim pe tinerii noștri prieteni, să-i convingem ce mare importanță au anii tineri pentru tot restul vieții. Fiindcă fericirea lor, locul lor în societate, liniștea sufletească, viața vremelnică și viața veșnică, toate depind de aspirațiile din anii tinereții. Așa cum zorile dimineții poartă în ele ceva solemn, așijderea și anii tinereții, dăruiți cu atâtea forțe proaspete, trebuie să decurgă cu conștiința profundă și solemnă a începutului de viață.

Nu uitați, în fiecare zi, poate să vi se decidă, fără întoarcere, soarta! Fiecare zi conține un germen al viitorului. Ceea ce vi se va întâmpla mai departe în viață depinde de anii voștri tineri, când se pun temeliile vieții. De aceea, nu lăsați să treacă nicio zi fără să lucrați asupra voastră înșivă; încercați să vă faceți o analiză, să stați de vorbă cu sufletul vostru, străduindu-vă, încă din anii tinereții, să vă stârpiți răul din suflet, având mereu în față un ideal înalt, către care toți trebuie să tindem.

Păziți cu sfințenie neprețuitul dar al tinereții, cunoscând că el este comoara care v-a fost încredințată! Nu irosiți timpul fără rost, nu scăpați nicio ocazie, fiindcă nu se va mai întoarce niciodată; folosiți-vă anii tinereții; în care puteți face atâtea lucruri pentru voi înșivă și pentru semenii voștri!

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here