De ce a creat Dumnezeu animalele?

0
1349

Animalele au fost făcute de Dumnezeu din dragoste pentru ele și pentru om. La început, în paradis, înainte ca oamenii să cadă în păcat, toate animalele erau bune și se înțelegeau unele cu altele. După ce omul a păcătuit și a fost alungat din Rai, durerea, răutatea și moartea au pătruns nu doar în sufletul omului, ci și în întreaga lume și astfel, au apărut și printre animale vietăți sălbatice crude, unele chiar periculoase: șerpi veninoși și scorpioni sau fiare sălbatice. Oamenii buni, însă, îi sunt recunoscători lui Dumnezeu pentru că a creat animalele, care sunt atât de folositoare. Ele sunt de mare ajutor în gospodărie și pe lângă casa omului. Să ne amintim doar de lâna oilor, de mierea albinelor sau de laptele de vacă. Dar vietățile de tot felul nu sunt doar folositoare, ci îți încântă și ochiul și inima, de nici nu știi ce e mai frumos: coada divers colorată a păunului sau cântecul unei ciocârlii în zorii zilei, măreția unor gigantice animale marine sau delicatețea unui fluture minunat colorat?!

1Lumea animalelor te uimește prin diversitatea și frumusețea ei fără margini. Bunul Dumnezeu a creat viețuitoare de toate felurile, ce pot fi întâlnite peste tot, din înaltul cerului, până în adâncul mărilor. De la mărunta furnică până la mărețul elefant, toate își au rostul lor pe această lume.

În Sfânta Scriptură, se vorbește despre ”animalele cele mai mici de pe pământ și care sunt cele mai înțelepte: furnicile, neam fără putere, care își agonisesc vara hrana lor”, fiind un bun exemplu pentru oameni.

Mântuitorul ne spune că El este Mielul lui Dumnezeu, pentru a ne arăta că este nevinovat și blând. Iar la Nașterea Sa, a fost înconjurat de animalele din staul, care L-au încălzit cu suflarea lor.

În viețile Sfinților Părinți ne sunt povestite multe întâmplări minunate cu animale de tot felul. Animalele, chiar și cele sălbatice, devin bșânde în preajma Sfinților, fiind supuse și ascultătoare. Așa este frumoasa poveste a leului ce asculta de bătrânul călugăr Cuviosul Gherasim. Prietenia lor a fost atât de puternică, încât la moartea sa, leul a zăcut pe mormântul bătrânului, suferind cumplit, de parcă ar fi fost rănit, până a murit și el.

21Noi oamenii, avem foarte multe lucruri de învățat de la animale: devotamentul unui câine pentru pentru stăpân, răbdarea unui animal de povară, curajul unei cățelușe care își apără puii, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Priviți o rândunică ce le aduce puilor câte o fărâmiță de mâncare, în cuibul încropit pe o creangă! Face acest drum de peste cinci sute de ori pe zi. Câtă dragoste și devotament! Din păcate, sunt și copii răi, care cu  o piatră aruncată  dărâmă un asemenea cuib, bucurându-se de fapta initilă și crudă, curmând viața bietelor păsări. Mare păcat!

Oamenii buni ocrotesc natura și animalele, înțelegând că acestea au fost făcute de Dumnezeu pentru a-l ajuta pe om să nu pentru ca acesta să le exploateze fără milă, cu indiferență și răutate. Animalele, mai ales cele domestice, sunt bune și recunoscătoare, fiind omului de mare ajutor. Doar un om fără inimă poate fi crud cu aceste suflete sincere și devotate, iar mai devreme sau mai târziu va plăti pentru toate faptele rele.

22Privește toate animalele cu respect și curiozitate. Caută să înțelegi că fiecare vietate are rostul ei!

Leon Magdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here