De ce astăzi oamenii se enervează atât de uşor?

0
544

grifanry– Gheronda, eu nu consider că mă mânii, ci pur şi simplu doar mă enervez.

– Cum se poate asta, măi copilă? Dacă te enervezi trebuie să te cercetezi să vezi dacă nu cumva ai patima mâniei. Altceva este dacă se enervează cineva şi scapă vreun cuvânt, pentru că este obosit sau are vreo problemă, vreo durere etc. Atunci dacă celălalt îi spune „Bună ziua!’’, el poate să-i răspundă: „Mai lasă-mă în pace şi tu!’’. Bine, dar i-a spus „Bună ziua’’ nu i-a spus ceva rău. El însă este obosit are durerea lui, de aceea reacţionează astfel. Vezi, chiar şi cel mai răbdător măgăruş, atunci când îl încarci cu măsură, dă cu copita.

– Gheronda, atunci când nu sunt împăcată cu mine însămi mă enervez din orice şi reacţionez urât.

Dacă nu eşti împăcată cu tine însăţi înseamnă că ai o dispoziţie sufletească şi este firesc după aceea să reacţionezi urât. După cum, când cineva este bolnav trupeşte, îşi pierde uneori răbdarea şi oboseşte, de pildă, să-i mai asculte pe ceilalţi vorbind, tot astfel şi atunci când nu se lasă într-o stare duhovnicească bună, îi lipseşte trezvia, răbdarea, îngăduinţa.

– Gheronda, cine-i de vină că mă mânii chiar şi pentru cel mai mic lucru?

– Mânia se trage de la gândurile de-a stânga pe care le ai faţă de ceilalţi. Dacă pui gânduri de-a dreapta, nu vei cerceta ce ţi-au spus sau cum ţi-au spus, ci vei lua greutatea asupra ta şi nu te vei mai mânia.

– Însă nu pot să cred că totdeauna greşesc eu.

– Se vede că înlăuntrul tău ai o mândrie ascunsă. Să fii atentă, căci mânia are în ea îndreptăţire, mândrie, lipsă de răbdare, neruşinare.

– De ce astăzi oamenii se enervează atât de uşor?

– Acum şi muştele se enervează! Sunt încăpăţânate, ţin la voia lor!… Mai demult fugeau dacă le alungai. Dar acum insistă… Este însă adevărat că unele profesii din zilele noastre nu numai că nu ajută la dobândirea liniştii sufleteşti, ci chiar şi pe omul liniştit din fire îl pot face nervos. De multe ori omul se revoltă şi răbufneşte din pricina unor cauze exterioare, pentru că nu-şi găseşte odihna în ceea ce face, ci vrea altceva.

Dar aceste reacţii exterioare sunt ca o pulbere care se scutură când omul găseşte ceea cel odihneşte.

Cuviosul Paisie Aghioritul (Cuvinte Duhovniceşti) – Patimi şi Virtuţi

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here