Femela de cangur este dotată cu un sac situat pe pântece, numit marsupiu, pentru că structura internă a organelor sale nu este adecvată creşterii puilor până la completa lor dezvoltare. După ce este fătat, micuţul cangur, încă fără blăniţă, chior şi cu o lungime de abia 3 cm, se caţără pe corpul mamei până ajunge în marsupiu; sugând lapte, va creşte acolo până când, şapte luni mai târziu, va fi suficient de mare pentru a ieşi.
Unde trăiesc marsupialele?
Cele mai multe marsupiale trăiesc în Australia, pentru că acolo au rămas izolate, în urma împărţirii în plăci a continentului unic Pangea. Unele specii sunt răspândite în Guineea; oposumul, în schimb, trăieşte în America de Nord.
Ce animale au marsupiu?
Mamiferele marsupiale sunt numeroase: s-au înregistrat 270 de specii!
Când ies din marsupiu, micuţi koala se agaţă de spinarea mamei, care trăieşte atârnată de crengile copacilor. Diavolul de Tasmania este un marsupial carnivor care vânează în timpul nopţii. El este şi un înotător foarte abil. Oposumul nu are un marsupiu veritabil, ci un fel de încreţitură a pielii, în jurul mamelelor. Când micuţii au crescut suficient, ei sunt aşezaţi într-un cuib.
Pentru a-şi construi vizuina subterană, wombat-ul sapă galerii lungi. Marsupiul său este orientat către posterior, pentru a nu se umple cu pământ.
Marea carte – Întrebări şi răspunsuri, Litera International