De ce avem tendința de a-i judeca pe cei din jur?

0
195

comparatieFiecare persoană pe care o cunoaştem are ceva special să ne ofere… asta dacă suntem suficient de deschişi să primim.

Fiecare întâlnire oferă posibilitatea conştientizării priopriei persoane, ilustrând anumite comportamente pe care le avem şi pe care nu le acceptăm. Reacţiile pe care le avem vis-a-vis de cei din jur oferă mai multe informaţii despre propria persoană decât despre persoana din faţa noastră.

Atunci când cineva face o remarcă asupra noastră, care ne deranjează sau chiar ne răneşte, cel mai probabil şi noi judecăm acel lucru referitor la propria persoană.

Reacţiile noastre la comportamentele celor din jur sunt în strânsă legătură cu părerile noastre despre noi înşine, cu sentimentele noastre de frică, de inadecvare, de inferioritate.

Îi judecăm pe cei din jur pe baza a 3 cauze:

Nu tolerăm aceeaşi caracteristică sau acelaşi comportament în noi înşine.

De exemplu, dacă eşti o persoană timidă, retrasă şi cunoşti o persoană exuberantă o poţi consideră gălăcioasă, sau poţi considera acest gen de comportament neadecvat şi nepotrivit. Acest lucru se întâmplă pentru că tu nu te-ai simţi în largul tău, comportându-te aşa. O judecată de acest fel poate să arate faptul că nu te exprimi în totalitate. Conştientizând reacţiile pe care le ai şi motivaţia care stă în spatele lor ajută la exprimarea autentică şi în totalitate a propriei personalităţi.

Judeci un comportament pe care şi tu, la rândul tău, îl faci.

Observă ceea ce nu îţi place la cei din jur. Poţi să rămâi surprins că majoritatea comportamentelor care ne deranjează la cei din jur le afişăm chiar noi înşine în diferite situaţii. Conştientizând acest lucru este un prim pas spre autoacceptarea şi iubirea de sine.

Îţi doreşti şi invidiezi ceva ce cei din jur au obţinut.

Persoanele care au obţinut ceva într-un domeniu sau aspect al vieţii care te interesează îţi pot aminti de insuccesul propriu, iar astfel mulţi dintre noi suntem tentaţi să denigrăm persoana respectivă sau comportamentele sale pentru a evita propriile sentimente de insecuritate.

Cele mai multe din judecăţile pe care le facem despre cei din jur sunt strategii ale egou-ului de a evita sentimentele inconfortabile. Devenind conştienţi de judecăţile noastre nu înseamnă că nu vom mai avea preferinţe. Dar, anumite comportamente ale persoanelor din jur nu vor mai avea nici un impact asupra stării noastre generale.

Sursa: psiholistart.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here