De ce bate toaca?

0
1096

de ce bate toacaToaca, sora clopotului, se aude de departe, chemându-i pe toţi la slujbă, îndemnându-i să se grăbească spre biserică. Toaca este făcută dintr-o scândură lungă de lemn (amintind de Crucea Mântuitorului) sau, mai rar, din metal, şi se bate într-un anume ritm cu unul sau două ciocănele.

Acest „cântec al lemnului” e ca o rugăciune, dar şi o chemare şi un imbold pentru noi, înălţându-ne sufleteşte şi pregătindu-ne pentru slujbă. Se spune că toaca aproprie cerul de pământ. La fel ca icoana, toaca se sfinţeşte şi se face cu multă grijă şi migală, cu rugăciune şi gânduri curate, fiind un obiect sfânt.

Pe vremuri, primii creştini erau chemaţi la biserică de cineva care mergea pe la casele lor şi bătea din uşă în uşă. Aceste bătăi s-au transformat mai târziu în sunetele de toacă.

Simbolic, când auzi toaca e ca şi cum îngerii ar bate la uşa sufletului tău şi ţi-ar spune: ”Deschide-ţi inima, creştine, şi primeşte-L pe Dumnezeu!”

 „Deodată, în întinderea tăcerii

Mărunte lovituri de toacă plouă…” – Dimitrie Nanu, fragment din poezia „Tismana”

 Sursa: „De ce?”- Leon Magdan

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here