De ce ciocnim ouăle de Paşte

2
1344

ouaCiocnitul ouălor este sacrificiu al divinităţii primordiale înfrumuseţată prin vopsire şi încondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus. Ciocnitul ouălor este permis şi aşteptat cu nerăbdare de credincioşi după slujba de Înviere a Mântuitorului în noaptea Paştelui, până la Ispas – Înălţarea Sa la ceruri. Ouăle, vopsite în Joia Mare, se ciocnesc după anumite reguli de Paşte. Oul are trei părţi: vârful (care se numeşte cap), partea opusă (dos) şi feţele laterale (coaste).

În prima zi de Paşte se ciocneşte numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos. Ca regulă generală, primul care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Astfel, persoana mai în vârstă ciocneşte capul oului ţinut de partener, rostind cunoscuta formulă „Hristos a înviat!“, în timp ce acesta va răspunde cu cuvintele „Adevărat a înviat!“. Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă. Fiecare membru al familiei trebuie să mănânce mai întâi un ou sfinţit la biserică, după care consumă din toate bucatele sfinţite la biserică. Abia după aceasta se poate mânca din celelalte feluri de mâncare aşezate din abundenţă pe masa festivă.

Ce simbolizează ouăle vopsite

Suntem obişnuiţi să nu ne lipsească ouăle roşii de pe masa de Paşte, dar câţi dintre noi cunosc motivul? Una dintre explicaţii vine din tradiţia populară: ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea.

În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică. Ouăle de Paşte pot fi de diferite culori: de la roşu, galben, orange, verde, albastru, până la negru. Ouăle negre se fac în amintirea celor care au murit. La sate există credinţa că, dacă aceste ouă sunt ciocnite în numele lor, ei vor afla că pe pământ a venit Paştele şi se vor bucura alături de cei vii. Cu toate acestea, ouăle roşii sunt singurele care pot fi date de pomană pentru sufletul unuia trecut în eternitate, iar, în tradiţie, se mai crede că dacă două persoane ciocnesc ouă în ziua de Paşti se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Sursa: monitorulexpres.ro

2 COMENTARII

  1. Hristos a înviat!
    Care este sursa acestor informații? Pentru că articolul conține unele informații greșite (precum vopsirea ouălelor în diferite culori, în afară de roșu). Tradiția vopsirii ouălelor are la bază curgerea sângelui Mântuitorului peste coșul cu ouă (ce fuse adus ca plată către ostașii romani, pentru a fi lăsate să se apropie de Cruce, de către Maica Domnului sau una din femeile ce L-au urmat pe Domnul până pe Golgota) care a fost așezat la piciorele Sale, lângă Cruce, în timpul Răstignirii. De aceea se vopsesc ouăle roșu și nu în culorile curcubeului (chiar dacă ni se pare mai interesant și mai fain)! Și nici nu se lipesc iconițe din plastic pe ele, care apoi sunt rupte și aruncate ori la gunoi ori în foc (așa cum făceau iconoclaștii în vremurile persecuțiilor creștinești). Să luăm aminte. Nu o zic ca pe o critică, nici cu răutate nu zic, ci ca o lămurire, pentru că mulți nu au aflat sau nu știu semnificația multor lucruri din Biserică. Și, bine ar fi să se informeze, că odată înțelese, luminează mult pe drumul credinței și aduc putere și bucurie, din moment ce capătă sens și nu sunt doar practicate „că așa am văzut că se face sau așa trebuie”. De aceea se vopsesc în Joia Mare, pentru că liturgic e de fapt Vinerea Mare și e ziua în care a fost Mântuitorul răstignit.
    Iertați.

  2. Mulțumim frumos pentru comentariu. Este corect. Aceasta este semnificația ouălor roșii. Mulțumiri pentru lecturarea articolelor Jurnal Spiritual. O zi minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here