Lumina soarelui ne apare albă, dar, în realitate, este compusă din şapte culori (De ce este colorat curcubeul?). Dacă o fâşie de lumină traversează picăturile minuscule de apă care rămân suspendate în aer după o furtună, se descompun în cele şapte culori ale lor iar noi vedem pe cer curcubeul. Aceeaşi descompunere se poate obţine lăsând să treacă un fascicul de lumină printr-o prismă de sticlă. Culorile curcubeului apar întotdeauna în aceeaşi ordine: roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, mov şi violet.
ISAAC NEWTON
Savantul englez Isaac Newton (1642-1727) a fost cel care a descoperit că, traversând o prismă de sticlă cu secţiunea triunghiulară, lumina albă se descompune în fâşii de culori diferite.
• CUM, CÂND, DE CE • Cine a inventat telescopul?
Telescopul este un instrument complex în care o oglindă concavă concentrează lumina într-un punct, numit focar, pentru a produce o imagine mărită. Pornind de la un instrument inventat în Olanda, Galileo Galilei a construit în 1609, primul ochean pentru scrutarea cerului: era construit dintr-un tub care avea câte o lentilă la fiecare extremitate. Telescoapele moderne îşi datorează originea lui Newton care a inventat primul telescop cu reflecţie (1688), folosind în locul lentilelor oglinzi şi obţinând astfel imagini mai clare (De ce este colorat curcubeul?).
DE CE MODIFICĂ LENTILELE IMAGINILE?
Suprafaţa lentilelor este curbată şi, de aceea, deviază razele de lumină care o traversează. Lentilele convexe adună un fascicul de raze într-un punct, în schimb, lentilele concave sunt divergente, adică separă razele luminoase.
REFRACŢIA
Fenomenul fizic prin care razele luminoase sunt deviate, după ce trec printr-un punct central se numeşte refracţie. în cazul curcubeului picăturile de apă sunt cele care deviază razele solare, provocând o schimbare de direcţie, diferită pentru fiecare culoare.
Lentilele, convexe şi concave, sunt folosite pentru fabricarea ochelarilor de vedere şi a multor instrumente optice: aparatele de fotografiat, microscoapele, proiectoarele, binoclurile şi telescoapele.
Razele de lumină, când suferă o refracţie din partea unei lentile, creează o imagine mărită sau micşorată faţă de imaginea reală. Lentilele folosite pentru observarea lucrurilor mărunte, cum sunt insectele sau timbrele, sunt convexe.
Marea Carte, Editura Litera International
Jurnal Spiritual