De ce i se spune slăbănogului de la Vitezda, evreul rătăcitor?

De ce i se spune slăbănogului de la Vitezda, evreul rătăcitor?

0
1106
vindecare

Slăbănogul din Evanghelie

Slăbănogul -,,După aceasta, Iisus l-a aflat în templu şi i-a zis: Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu ţi se întâmple ceva mai rău.” (Ioan, 5, 14)
Ce sentimente am trăit citind Evanghelia Slăbănogului de la Vitezda?

Când am citit Evanghelia Slăbănogului de la Vitezda, am trăit un amestec de sentimente. De compasiune pentru suferința acestuia, de tristețe, fiindcă nu avea nici măcar un prieten care să-l ajute să intre primul în scăldătoare. După mișcarea apei de către un înger al Domnului, ce se cobora din când în când acolo și tulbura apa și astfel să se facă sănătos de boala sa. Am trăit și sentimente de uimire, fiindcă credeam că numai în lumea de astăzi este o atât de mare indiferență în fața durerilor celor de lângă noi. Că numai în lumea de azi poate exista o așa de mare împietrire a sufletelor. O atât de mare orbire spirituală care duce la egoism, înstrăinare, lipsă de solidaritate. Lipsa iubirii necondiționate, cîrtire, judecată, nerecunoștință.

,,Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să-ţi fie ceva mai rău”?

Slăbănogul din Vitezda -Am trăit, așadar, sentimente puternice de compasiune pentru acest slăbănog, dar în același timp mă întrebam cu curiozitatea mea caracteristică: Oare a fost un om bun, oare de ce nu a avut măcar un prieten, oare de ce nu-l iubea nici măcar un semen? Oare de ce L-a iubit numai Mântuitorul Hristos? Oare de ce Iisus Hristos i-a zis în templu: ,,Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să-ţi fie ceva mai rău”?

Isac Lachedem și i se mai spune evreul rătăcitor

Slăbănogul din Vitezda -Și tot punându-mi astfel de întrebări, mi-am adus aminte,  de o predică de la schitul din satul meu. Schit care aparține de Mănăstirea Sihăstria, duhovnicul meu, Ierom. Proclu, vorbind despre nerecunoștința celor 9 leproși vindecați de Mântuitorul Hristos. A amintit și de nerecunoștința altui vindecat miraculos. Așa mi-am dat seama, că era vorba de acest slăbănog, despre care duhovnicul meu a citit într-o carte veche a Bisericii, că se numea Isac Lachedem și i se mai spune evreul rătăcitor.

De ce i se spune acestui slăbănog, evreul rătăcitor?

Slăbănogul din Vitezda -Pe drumul Golgotei Sale, Mântuitorul Hristos a fost urât, batjocorit,  hulit de mult popor. A fost bătut, a fost însetat, flămând, obosit sub greutatea Crucii Sale. Și slăbănogul acesta, avea casa în drumul spre Golgota. Mântuitorul, însetat și obosit, când l-a văzut pe slăbănogul pe care îl vindecase cu milostivire l-a rugat să-I dea să bea puțină apă. Credeți că slăbănogul I-a dat o cană cu apă rece în semn de recunoștință pentru vindecarea sa, după 38 de ani de paralizie?

Credeți că I-a mulțumit Mântuitorului Hristos?

Fiindcă doar El i-a fost alături atunci când era lipsit de un prieten care să-l ajute să fie primul care intră în Scaldatoarea Vitezda? După ce un înger al Domnului se pogora şi tulbura apa, pentru a se vindeca de boala sa grea, care îl țintuia de atâția ani în patul său? Nu, nu I-a adus apă să bea, ci a zis cu asprime: „Nu-Ți dau apă, mergi de aici!” Setea nu I-a alinat. Dar oare L-a lăsat pe Mântuitorul nostru drag, să se odihnească un pic pe scaunul de la poarta lui? Când Acesta l-a rugat să-I dea voie să stea câteva clipe? Nu, nu l-a lăsat ci I-a zis împingându-L cu mâinile: „Nu-Ți dau voie să stai, mergi de aici!”

De acum încolo să mergi şi tu mereu până la a doua Mea venire!

Slăbănogul din Vitezda -Văzând nerecunoștința, răutatea, împietrirea inimii slăbănogului, Domnul Iisus Hristos i-a zis: De acum încolo să mergi şi tu mereu până la a doua Mea venire!” Și se spune că acest slăbănog nerecunoscător, acest hulitor și batjocoritor al Lui Hristos, trăiește și acum. Și umblă neîncetat, de la un capăt al altuia al pământului, ca un rătăcitor. Mergând prin pustiuri, jungle, munți și văi, pe mări și pe oceane, fără să pățească nimic. Nici fiarele pământului nu-l mănâncă, fiindcă le e scârbă de el. Fiindcă blestemul dumnezeiesc îl mențin în viață, deși el ar vrea să moară cu orice preț. S-a aruncat și în vulcanul Vezuviu ca să moară, dar nu a pățit nimic, fiindcă trebuie să se împlinească cuvintele Mântuitorului: ,,De acum încolo să mergi şi tu mereu până la a doua Mea venire!”

Iată că sunt aproape 2000 de ani şi el merge şi merge mereu pe pământ!

Slăbănogul din Vitezda -Acest evreu rătăcitor nu mai doreşte să se facă sănătos, nu mai cere om să-l bage în scăldătoare, ci ar vrea cu toată inima să se găsească cineva ca să-l poată omorî. Dar nimeni nu poate să-i ia viaţa. Oamenii fug de el şi toate vietăţile periculose îl ocolesc. Nici lucrurile neînsufleţite nu-l primesc.  Ci toate îi vorbesc spunându-i cuvintele pe care i le-a spus Mântuitorul atunci la poarta casei lui: „Mergi, mergi…!”. Iar el merge până va veni Domnul să judece viii şi morţii. Blestemul dumnezeiesc a căzut peste el ca şi peste toţi cărturarii, fariseii şi preoţii cei mai de seamă – Anna şi Caiafa – împreună cu Pilat. Care şi-au luat şi ei plata aici pe pământ, sfârşindu-şi viaţa în diferite chinuri, ducându-se în focul iadului cu Iuda şi cu demonii. ” (ierodiaconvisarion.ro)

Ce am învățat din această Evanghelie a slăbănogului de la Vitezda?

Această întâmplare relatată în Sfânta Evanghelie, m-a ajutat să înțeleg că Domnul Iisus Hristos este Domnul iubirii necondiționate, Care nu poate sta indiferent la suferința oamenilor, oricât de păcătoși ar fi. Mi-am dat seama că Mântuitorul nu ne scoate în evidență păcatele în fața tuturor, așa cum suntem mulți dintre noi tentați să scoatem în evidență greșelile semenilor noștri. Mi-am dat seama că este un Domn discret, un Domn Care respectă liberul arbitru cu care am fost înzestrați de Bunul Dumnezeu.

Care nu ne forțează să fim vindecați, dacă nu suntem pregătiți pentru aceasta

 Slăbănogul din Vitezda -Care nu ne forțează să-L iubim și să-I slujim, părăsind păcatele, care au dus la îmbolnăvirea noastră trupească și sufletească. Mi-am dat seama că este Vindecătorul trupurilor și al sufletelor noastre. Dar am înțeles că este și Judecătorul nostru, este Domnul drept, atotputernic, Care ne pedepsește pentru nerecunoștința noastră. Pentru neascultarea noastră, pentru nepocăința noastră, pentru răzvrătirea noastră.

Mi-am dat seama de adevărul cuvintelor Părintelui Arsenie Boca:  ,,Când cineva cu faptele sale păcătoase cade din dragostea Tatălui Său, dă de dreptatea Lui, care, ca pe un rob, îl va readuce la cale cu sila. Îi dă și timp, doar-doar va simți să vină de bunăvoie, dacă însă nu bagă în seamă, îi ia și timpul, iar acesta cade fără de veste,  urmărit de dreptate.”

Așadar, să ne rugăm Bunului Dumnezeu, să ne ajute să nu fim niște fii nerecunoscători

Pentru toate binecuvântările primite, niște fii care nu dorim să ne trezim din somnul spiritual. Și să părăsim păcatele care ne-au înrobit și ne-au paralizat trupurile și sufletele noastre. Să ne rugăm să fim prieteni autentici, prieteni sinceri și curați. Ca să putem să ne bucurăm de aceeași prietenie din partea celor de lângă noi. Să ne rugăm să nu atragem blestemul Domnului asupra noastră și a celor din casa noastră. Pentru răsplătirea binelui cu rău, să ne rugăm să nu atragem sabia Lui Dumnezeu, ci iubirea Lui infinită. Amin!

Cristina Toma

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here