De ce iubim cărţile?

1
1952

carti (1)Din milioane de motive care zboară ameţitor în jurul nostru, precum minunaţii fluturi coloraţi. Le adorăm pentru că ne fac să ne simţim diafane prinţese cu diademe strălucinde şi fabuloşi eroi, ne fac să ne îndrăgostim cu patimă fără a fi măcar o secundă sau o clipire, infideli ne îndeamnă să visăm şi să sperăm, ne urcă într-o fermecată trăsură şi ne plimbă frenetic prin lumi nebănuite, pe tărâmuri magice, prin locuri neumblate de picior de om şi nevăzute de ochi de pasăre ce atinge culmile cerului

Cărţile ne ţin de mână când suntem trişti, îşi scot cea mai bună filă şi ne şterg lacrimile, pasajele lor zâmbesc alături de noi când suntem fericiţi, literele lor jucăuşe ne înveselesc, virgulele ne îmbrăţişează noaptea când ne este frig, iar semnul întrebării cel gârbovit ne îndeamnă la curiozităţi pe care numai o carte le poate dezvălui, pe care doar o carte le poate aşterne pe file de aur, atât de preţioase…

Cărţile sunt iubitul nostru care ne oferă minunate flori în toate culorile fericirii, sunt iubita noastră care parfumează casa asemeni unor grădini ale Raiului. Când ne întoarcem în intimitatea căminului, filele aşteaptă cuminţi în bibliotecă, pe noptieră, pe măsuţă, exact unde au fost lăsate să vegheze. Veghează la liniştea sufletului nostru şi la răsăritul de soare al minţii noastre şi la apusul necazurilor şi al gândurilor perfide.

Cărţile aduc nori de ploaie peste cei ce ne înspăimântă şi raze parfumate peste suflete curate. Ce-ţi mai poţi dori de la ceva ce pare un simplu obiect,dar e lumea ta întreagă,e aripa spiritului tău ce te înalţă în fiecare zi mai sus decât ai sperat cu o zi în urmă şi mai jos decât vei zbura în ziua următoare. O carte e ochiul minţii tale,la care se mai adaugă o privire,o bătaie din gene,o atingere a pleoapei cu fiecare filă pe care o întorci uşor cu degete nerăbdătoare.

O, cititorule, eşti doar o fiinţă flămândă, ce va deveni şi mai înfometată cu fiecare pagină pe care o va trece pe cărarea inimii sale. Eşti doar un biet însetat ce nu vei bea niciodată suficient de mult din cupa ce ţi-ar putea adăpa sufletul. Vei umbla veşnic desculţ pentru că niciodată nu vei fi citind suficiente cărţi care să-ţi încalţe picioarele. Minunate file,îmi daţi atât de mult curaj să trăiesc, să exist, să fiu eu. Atât de mult suflet e în voi, nemişcate obiecte ce-mi ţineţi de foame şi de frig şi de neiubire. Dansez cu voi într-un miraculos tango al iubirii veşnice.

Pagini parfumate cu speranţă, îmi luminaţi visele şi-mi alungaţi coşmaruri vechi. Pagini însufleţite de sufletul copacilor ce au simţit pământul mamă şi cerul Tată, sunteţi create din spiritul lemnului ce a dansat cu vântul şi a cântat cu ploaia ori s-a îmbrăcat cu fulgii sclipitori ai zânelor iernii.

Dumnezeu ne-a oferit  Natura, iar minţi înalte şi inimi adânci au creat cartea din toate tainele Creatorului, din întreaga natură, din apă şi pământ, din vânt şi ploaie, din râs şi din plâns, din bunătate şi din răutate, din sus şi din jos.

Minunate cărţi, eu, un simplu muritor vă mulţumesc că v-aţi aşezat una lângă alta, făcând un pod peste râuri înşelătoare de ape învolburate şi peste prăpăstii mincinoase, ajutându-mă astfel să trec şi să ajung în luminişul unde sufletul meu nu va fi niciodată gol, iar mintea mea niciodată suficientă; pentru că mereu voi mai avea nevoie de încă un pod şi încă unul şi tot aşa la nesfârşit.

De ce iubim cărţile?! Pentru că fiecare dintre noi are nevoie de divin,de suflet,de zâmbet ,de vis,de aripi. Fiecare din noi are nevoie de el însuşi.

Sursa: autentici.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here