Cine ştie răspunde! De ce Luna nu este întotdeauna plină?

0
1118

lunaLuna străluceşte pentru că este luminată de Soare. Intrucât se roteşte în jurul Pământului şi, împreună cu el, în jurul Soarelui, poziţia Lunii faţă de acesta are diverse faze.

„Luna nouă”

Luna este plină când are Soarele frontal. Ne apare ca o seceră când primeşte lumina din laterale şi dispare atunci când Soarele, aflat în spatele ei, îi luminează partea pe care noi nu o vedem niciodată. Faza în care Luna este invizibilă, se numeşte „lună nouă”. Între această fază şi cea de „lună plină”, Luna este în creştere. Între faza de lună plină şi cea de lună nouă, ea este în descreştere.

Ce este o eclipsă?

În sistemul solar se poate întâmpla ca planetele să-şi facă umbră una alteia, în funcţie de poziţia pe care o au faţă de Soare. Eclipsele solare se petrec atunci când Luna se găseşte între Pământ şi Soare şi proiectează pe acesta din urmă o umbră care îl ascunde, total sau parţial. în timpul eclipsei totale, cerul se întunecă iar din Soare rămâne vizibilă doar coroana care se poate observa cu filtre speciale. Eclipsele lunare au loc atunci când Luna plină trece în conul de umbră al Pământului. Ea nu dispare cu totul, dar capătă o coloratură deosebită, roşiatică, pentru că este totuşi luminată de unele raze de Soare reflectate de atmosfera terestră.

Luna „minte”

Expresia „Luna minte” se referă la faptul că nu trebuie să asociem forma ei cu fazele de creştere sau de descreştere a Lunii. Atunci când Lună are forma literei C, ea descreşte, iar când are forma curbei din litera D, ea de fapt creşte.

Ca să înţelegi mişcarea de rotaţie a Lunii, poţi să foloseşti o păpuşă care să reprezinte Pământul, şi o maşinuţă, pentru Lună.

1) Pune pe o masă păpuşa, ia maşinuţa şi fă-o să se învârtă în jurul acesteia. Dacă tu ai fi în locul păpuşii ai vedea mereu aceeaşi latură a maşinuţei.

2) Acum, ia păpuşa şi pune din nou maşinuţa să se rotească. Observ-o, uitându-te la ea de la nivelul mesei. Din unghiul tău, ea îndeplineşte o rotaţie completă în jurul axei sale şi poţi să-i vezi toate laturile.

De ce luna ne arată mereu aceeaşi faţă?

Luna se roteşte în jurul Pământului, în sensul invers acelor de ceasornic. Pentru aceasta rotaţie are nevoie de 27 de zile şi 3 ore. In acelaşi interval de timp, ea realizează şi o rotaţie completă în jurul axei sale: din acest motiv, ea arată către Pământ mereu aceeaşi faţă şi ni se pare că nu se roteşte deloc. Dar să încercăm să privim mişcările Lunii, ca şi cum am fi observatori externi.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here