De ce mor albinele în nordul Europei?

0
90

Declinul populaţiei de albine este mult mai ridicat în ţările din nordul Europei decât în cele din sud, susține studiul „Epilobee”, prezentat recent la Bruxelles.

albineEste prima cercetare care compară starea de sănătate a stupinelor din statele Uniunii Europene folosind criterii armonizate pentru a măsura rata mortalităţii albinelor, spune coordonatorul studiului, un responsabil al Agenţiei franceze pentru securitate sanitară (Anses). Evaluarea s-a bazat pe observaţiile a 1.350 de inspectori, care au vizitat în trei serii (toamna anului 2012, primăvara şi apoi vara lui 2013) circa 31.800 de colonii de albine din 3.300 de stupine.

S-a constatat, astfel, că în timpul iernii, perioadă când albinele mor în număr mai mare, rata mortalităţii este mai ridicată în nord, unde depăşeşte de obicei 20%, cazurile cele mai grave fiind Belgia (33,6%), Marea Britanie (28,8%), Suedia (28,7%), Finlanda şi Estonia (peste 23%). În schimb, în mai multe ţări din partea de sud a Europei, rata mortalităţii albinelor este sub 10%, considerată ‘normală’, astfel de exemple fiind Italia (5,3%), Grecia (6,6%) sau Spania (9,5%). Ţări precum Franţa (14,1%), Germania (13,6%) sau Polonia (14,8%) se situează la un nivel intermediar.

Această diferenţă între nord şi sud este pusă de experţi pe seama climei diferite dintre cele două regiuni, dar există şi alţi factori, cum ar fi unii agenţi patogeni precum Varroa, un parazit acarian, sau ciuperca Nosema.

Sursa: Incomemagazine

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here