De ce ne este frică de păianjeni?

Păianjenii și simțul vizual

0
117

paianjanPăianjenii și simțul vizual

Păianjenii -Conform statisticilor, 50% dintre femei și 18% dintre bărbați suferă de arahnofobie, care este definită ca fiind teama patologică față de păianjeni.

“Așa-numitele mecanisme ancestrale dedicate detectării rapide a pericolelor imediate şi specifice, precum şerpii sau păienjenii, au fost reţinute de sistemul vizual şi au persistat chiar şi pe parcursul evoluţiei omului”, ne informează psihologii.

Aceștia cataloghează sistemul vizual al omului, ca fiind principala sursă a fricii noastre față de păianjeni.

Studiul a fost realizat de doi psihologi americani

După cum probabil v-ați dat seama, aceste judecăți de valoare sunt rezultatul unui nou studiu. Acesta a fost realizat de doi psihologi americani, la care au participat sute de studenți.

Potrivit http://www.iflscience.com/, ei au fost aşezaţi la calculator şi li s-a cerut să aleagă linia mai lungă a unei cruci apărute pe ecran. După ce făceau acest lucru de câteva ori, cercetătorii adăugau pe ecran un obiect doar pentru câteva sute de milisecunde. Practic, dacă participanţii clipeau, puteau să nici nu îl observe.

Apoi, pe ecran a fost afișată reprezentarea imagistică a unui ac hipodermic

Considerat  un pericol modern, cel a unei insecte care nu prezintă niciun pericol, respectiv o muscă, şi cea a unui “pericol ancestral” – un păianjen.

Mai puţin de 15% dintre participanţii la test au observat şi identificat locul de pe ecran unde apăruse acul. Doar 10% au identificat cu succes locul unde apăruse musca. Fiind mult prea absorbiţi de sarcina pe care o aveau pentru ca acest lucru să le distragă atenţia, ne informează sursa menționată anterior.

Locul unde păianjenul apăruse pe ecran

În ciuda acestor aspecte, mai bine dintre jumătate dintre participanții la studiu au fost capabili să îi recunoască. Și să indice cu exactitate locul unde păianjenul apăruse pe ecran.

Pentru a întări spusele anterioare, specialiștii ne spun că păienjenii reprezentau un pericol pentru strămoşii noştri.  De pildă, o fosilă a unei specii de Steatoda păstrată în chihlimbar, (păianjen similar actualei văduve negre). A fost datată ca fiind veche de 40 de milioane de ani. Deşi suntem pregătiţi biologic pentru a identifica păianjenii, aceştia nu mai reprezintă un pericol la fel de mare ca pentru strămoşii noştri, se mai arată pe http://www.iflscience.com/.

Excepția acestei constatări este reprezentată de circa 200 de specii din cele 40.000 existente, care pot cauza probleme medicale serioase pentru adulţii sănătoşi. În plus, studiile arată că 200 de persoane mor anual la nivel mondial din cauza acestora.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here