De ce ne este sete?

0
235

Simțul comun ne spune că apa este vitală pentru funcționarea optimă a organismului. Există moment cum ar fi efortul fizic sau  temperaturile ridicate, în care organismul are nevoie de hidratare. În aceste cazuri, specialiștii vorbesc despre senzația de natură fiziologică. Câți dintre noi nu am trecut prin situația de a ne fi sete și a nu avea acces la resursa esențială – apa?

sete

Dar vă imaginați o experiență în care să vă fie sete și să nu puteți bea apă zile întregi?

Potrivit http://www.descopera.ro/, dacă organismul uman nu se hidratează timp de 3 săptămâni, individul va muri. Corpul nostru are nevoie de apă constant şi trebuie aprovizionat . Totuși, între 50 şi 60 la sută din greutatea noastră este apă.

“Setea patologică apare atunci când au loc pierderi mari de lichide din organism, atunci când din organism sunt eliminate apă şi sărurile minerale. Această situaţie poartă numele de poliurie – creşterea cantităţii de urină eliminată pe durata a 24 de ore. Poliuria poate fi cauzată de consumul excesiv de lichide, dar şi de un diabet zaharat de tip II, nediagnosticat. Aceste persoane simt nevoia să bea apă mai des, li se usucă buzele şi gura”, precizează conf. dr. Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

Se spune că în cursul unei zile, o persoană pierde aproximativ două treimi de litru de apă prin intermediul procesului de transpirație. Unele voci ne spun că indiferent dacă bem sau nu apă, corpul nostru “profit din plin” de ea.

În momentul în care al nostru corp digeră alimente, se obține aproape o treime dintr-un lichid de mâncare. Pentru a menține un proces echilibrat al organismului, este esențial să fim atenți la cantitatea de apă consumată.

Setea – semnalul corpului că are nevoie de apă

Atunci când avem gâtul sau gura uscată înseamnă ori că ne este sete, ori că suntem nervoși sau ne confruntăm cu o încetinire a fluxului de salivă.

“Este posibil să facem saliva să curgă din nou, cu puţină zeamă de lămâie, dar acest lucru nu ne va potoli setea. De fapt, saliva poate curge liber, stomacul, vasele de sânge sau vezica să fie pline de apă şi tot să ne fie sete”, ne mai informează sursa mai sus citată.

Care este cauza apariției fenomenului de sete?

Una dintre cauzele esențiale ale apariției senzației de sete este producerea unei modificări a conţinutului de sare din sângele nostru. Există o anumită cantitate de apă și sare și în organismul nostru.

În momentul în care acest lucru suferă modificări (se află mai multă sare în corp decât apa din sânge), setea își face simțită prezența.

Concluzionând, putem lesne observa că în creierul nostru există un “centru de sete” care răspunde la cantitatea de sare din sânge.

“Atunci când are loc o schimbare, el trimite mesaje în partea din spate a gâtului, de unde se trimit înapoi mesaje către creier, iar această combinaţie de “mesaje” ne face să ne fie sete”, ne relatează specialiștii.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Foamea începe cu anumite materiale nutritive care lipsesc din sânge!

Fluierul păstorului: primul instrument muzical

Descoperire surprinzătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here