De ce oamenii furioşi disting mai bine culoarea roşie

0
130

Persoanele furioase reuşesc să distingă mai bine culoarea roşie în comparaţie cu oamenii calmi, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani publicat în Journal of Personality.

Flori-rosii_950Cercetătorii de la Universitatea din Dakota de Nord, Statele Unite, au ajuns la concluzia că, în medie, nervoşii văd mai bine roşu decât semenii lor calmi şi echilibraţi.

Ei au descoperit că acele persoane ce manifestau semne de agresivitate sau de mânie sunt mai capabile să observe culoarea roşie pe anumite imagini, scrie Atlantico.

Mai întâi, participanţii prezenţi la studiul în cauză au fost supuşi unui test, cercetătorii prezentându-le imagini în degrade, mergând de la roşu spre albastru, păstrând fiecărei culori aceeaşi proporţie.

Cei care estimau că imaginea era destul de roşie au fost, în medie, cu 25% mai ostili decât cei care o vedeau foarte albastră.

La cel de-al doilea test, li s-a cerut participanţilor să-şi numească culoarea preferată (roşie sau albastră), înainte de fi supuşi testului de personalitate.

S-a dovedit că persoanele cu personalitate ostilă au ales în mod repetat roşul.

Pentru cel de-al treilea test, participanţii s-au aflat în faţa diferitelor scenarii, cerându-li-se să-şi definească reacţia. Cercetătorii au observat că cei care preferau culoarea roşie erau mai înclinați să recurgă la violenţă pentru a obţine ceva, cu riscul de a-i răni pe alţii.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la universitatea citată, acest lucru ar putea fi un ecou al vieţii strămoşilor noştri de vânători-culegători. Ei asociau culoarea cu pericolul şi evitau astfel plantele sau insectele periculoase.

Cercetătorii au mai remarcat că şi testosteronul este responsabil de culoarea roşie a mai multor specii. “Persoanele neprietenoase au gânduri ostile, iar acestea sunt inconştient asociate culorii roşii. Prin urmare, oamenii dintr-o astfel de categorie au tendinţa să vadă culoarea roşie mai frecvent”, precizează cercetătorii în studiul menţionat.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here