De ce oare nu iubim?

0
109

Arsenie PapaciocAţi observat frăţiile voastre care e criteriul de mântuire în Evanghelie? Este iubirea! După asta ne va judeca: „De ce n-aţi iubit?” Aţi observat, atunci când se citesc Evangheliile cum repetă mereu Dumnezeu: „Iubiţi-vă! Poruncă nouă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul. Să vă iubiţi cum v-am iubit Eu! «Să vă iubiţi!»” (Ioan 13, 34).

Măi fraţilor, de ce oare nu iubim? De ce? Stăm aşa întâmplător? Mergem în virtutea inerţiei? Adică a venit ziua de azi, vine şi ziua de mâine. Dar auziţi: veţi fi obligaţi şi certaţi şi judecaţi – şi eu şi toţi -, dacă vorbim de rău în loc să binecuvântăm pe fraţii noştri. Iată, acesta este lucrul de mare importanţă: a nu vorbi de rău! Ştiţi că părintele acela din Pateric, care era considerat mai lenevos în mănăstire, şi îmbolnăvindu-se, a venit la el toată mănăstirea şi cu stareţul; şi el era vesel. Şi i-a spus stareţul: „Eşti vesel, frate, dar ai fost cam lenevut!” Şi el a răspuns: „Aşa este preacuvioase! Dar n-am vorbit de rău pe nimeni! N-am judecat! Şi dacă n-am vorbit de rău, Cel Care judecă ne-a spus: «Să nu judeci, să nu vorbeşti de rău pe nimeni, că nici Eu nu te judec pe tine!» Să nu mă judece nici pe mine Hristos, că nici eu n-am vorbit de rău pe nimeni!” Şi ştiţi ce-a zis stareţul? „Pace ţie, fiule, că şi fără osteneală te-ai mântuit!”

Da! Pentru că este o mare luptă interioară. Deci care este obiectivul? Să ne biruim pe noi înşine! Este o luptă interioară foarte mare: să nu vorbeşti de rău şi să iubeşti! Da, este posibil!

Fraţilor, când a zis Hristos o vorbă, totul este posibil! „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!” (Matei 5,44). Nu este un lucru imposibil! A zis Hristos, deci este posibil! Dar aţi încercat măcar? Sau se ştie numai din literatură să iubeşti pe vrăjmaşi? Ia încercaţi! O să-mi spuneţi: „Nu se poate!” Dar eu vă răspund că se poate. Şi vă răspunde Hristos că se poate! Dar cum? Uite cum: încearcă să nu mai urăşti pe vrăjmaşi! N-ai să poţi la nivelul zilei, nici poate la nivelul întregii vieţi. Dar tu te lupţi, te lupţi şi lupta asta este foarte hărăzită, foarte mult ajutată de harul lui Dumnezeu. Şi eventual, dacă vine moartea, te găseşti salvat că ai fost în luptă pentru aşa ceva. Pentru că totuşi realizezi un lucru: chiar dacă n-ajungi să-i iubeşti, n-ai să-i mai urăşti! Şi uite aşa eşti pe scară; pe primă treaptă, pe a doua, dar nu eşti în apă!

Părintele Arsenie Papacioc

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here