De ce se deteriorează mumiile din cultura Chinchorro?

0
81

mumii2Celebrele mumii din cultura Chinchorro, care au rămas conservate în Chile pentru mai mult de 7.000 de ani, sunt acum amenințate de creșterea nivelului de umiditate.

Umiditatea din atmosferă creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea unor bacterii care determină  transformarea rapidă a mumiilor într-un “nămol” negru şi gelatinos, potrivit declaraţiei profesorului Ralph Mitchell, care a examinat mumiile  informează Live Science.

Degradarea rapidă a început acum zece anii şi a afectat una dintre cele 120 de mumii, adăpostite la muzeul arheologic al Universităţii din Tarapacá, Chile.

Marcela Sepulveda, profesor de arhologie în cadrul universităţii, a solicitat ajutorul oamenilor de știință din Europa și America de Nord, inclusiv a lui Ralph Mitchell, profesor de biologie aplicată la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate a Universităţii Harvard. “Ştiam  că mumiile se degradeanză, dar nimeni  nu a înţeles de ce. Acest tip de degradare nu a mai fost studiat înainte”, a declarat acesta.

După o serie de teste, echipa de cercetători a descoperit că microflora sau bacteriile de pe mumii, nu sunt organisme vechi ci doar bacterii care trăiesc în mod normal pe pielea oamenilor. Ralph Mitchell le-a denumit bacterii “oportuniste”, deoarece imediat ce au găsit “temperatura şi umiditatea potrivită, au început să folosească pielea ca suport nutritiv”.

Specialistul atrage atenţia că dacă mumiile nu vor fi păstrate în condiţii potrivite, micoorganismele le vor distruge. Acesta recomandă pentru conservarea mumiilor, o umiditate cuprinsă între 40 şi 60%. Potrivit acestuia umiditatea mai scăzută ar putea deteriora pielea mumiilor, în timp ce un nivel mai ridicat al umidităţii le- ar degrada şi mai mult.

Aceste măsuri ar putea ajuta la conservarea mumii Chinchorro, care sunt cu 2.000 de ani mai vechi decât mumiile egiptene. Datarea cu carbon plasează cele mai tinere mumii  acum 5050 î.Hr, ceea ce le face cele mai vechi mumii artificiale din lume.

Populaţia Chinchorro a fost un popor de vânători-culegători care a trăit de-a lungul coastelor Chile şi Peru, iar mumiile descoperite au fost oameni din toate nivelurile societăţii, “Aceşti nu au fost doar împărați, ci şi oameni obișnuiți”, a spus Mitchell.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here