De ce sunt numiți Hristos – Mire și Biserica – Mireasă

Hristos este 'Mire', iar ucenicii Lui sunt 'prietenii Mirelui'

0
531

mireHristos este ‘Mire’, iar ucenicii Lui sunt ‘prietenii Mirelui’

Mire și mireasă sunt, de obicei, tinerii care se logodesc, purtând până la nuntă acest titlu. În evanghelia după Ioan se spune simplu că „cel ce are mireasă este mire” (Ioan 3, 29). În sens literal propriu, în Noul Testament se vorbește despre mirele din Cana Galileii, la a cărui nuntă au fost chemați Maica Domnului și Iisus cu primii șase ucenici, unde El a și săvârșit prima minune, prefăcând apa în vin (Ioan 2, 9).

 

În înțeles spiritual, Hristos Însuși este numit „Mire”, iar ucenicii Lui „prietenii Mirelui” (Ioan 3, 29) și „fiii nunții”: „Nu pot fiii nunții să fie triști, câtă vreme Mirele este cu ei” (Matei 9, 15). Mire se numește El și în parabola cu cele zece fecioare, din care numai cinci, cele înțelepte, așteptându-L cu cadele aprinse, L-au întâmpinat la sosire și au intrat cu El la nuntă (Matei cap. 25).

În Împărăţia lui Dumnezeu  vor intra cei cu candelele aprinse

Mireasa Lui este Biserica, logodită cu El (II Corinteni 11, 2), în Apocalipsă Biserica fiind prezentată ca „Mireasa Mielului” (Hristos) (Aposcalipsă 21, 9). În parabola celor zece fecioare, este vorba de împărăția lui Dumnezeu în care vor intra numai cei pregătiți, împodobiți cu fapte bune, ca și cum ar avea niște candele nestinse. La Parusie sau a doua Venire a Domnului – Mirele ceresc, când va veni să-și ia Mireasa, Biserica Sa, ca s-o ridice în slava Lui – atunci toți care-L vor întâmpina cu candelele faptelor bune vor intra cu El la „nuntă” să se veselească în Împărăția Cerească și în Slavă, împărtășindu-se de toate bunătățile cerești.

Despre mireasă și mire se vorbește în Apocalipsă 18, 23, unde se spune că în Babilonul apocaliptic, care va fi nimicit, nu se va mai auzi „glas de mire și de mireasă” niciodată. În ultimele trei texte din Apocalipsă, termenul de „mireasă” indică, tot figurat, Biserica cerească sau Ierusalimul ceresc: „Și am văzut cetatea sfântă, Noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă împodobită pentru mirele ei” (Apocalipsă 21, 2). „Vino să-ți arăt pe mireasă (Biserica), femeia Mielului” (Apocalipsă 21, 9). „Și duhul și mireasa zic: Vino” (Apocalipsă 22, 17).

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here