De ce urlă lupii. O nouă teorie a oamenilor de ştiinţă

0
137

Oameni de ştiinţă de la Centrul de Ştiinţă pentru Lupi şi ai Universităţii de Medicină Veterinară din Viena, Austria, susţin că urletul lupilor, cei mai temuţi prădători ai pădurilor, este provocat de dragoste şi afecţiune, relatează ABC News.

lupiiiiCercetătorii au încercat să stabilească dacă urletul lupilor este un gest involuntar, provocat de stres, sau unul conştient, provocat de separarea de un partener important, fie că e vorba de grade ierarhice în haită sau de afecţiunea pentru un alt lup.

“Rezultatele noastre sugerează că relaţia socială poate explica mai bine variaţia de comportament pe care o vedem în urletul lupilor, decât o stare emoţională”, spune FriederikeRange.

Cu alte cuvinte, lupii urlă cel mai mult atunci când au o relaţie specială cu membrii haitei care nu sunt prezenţi. Nivelul de anxietate provocat de despărţire, aşa cum au arătat măsurătorile asupra hormonului de stres cortizol, nu a avut aproape niciun efect asupra urletelor. Asta arată că prietenia, nu anxietatea, a provocat urletul.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă din toată lumea au încercat să găsească tipare comportamentale similare între animale şi oameni, inclusiv cele privind emoţiile, empatia, generozitatea, dragostea.

Cercetarea austriecilor se bazează pe monitorizarea a două haite de câte nouă lupi, ţinuţi sub observaţie mai mulţi ani. Lupii sunt doar cea mai recentă apariţie de specie care dă semne că trăieşte emoţii similare oamenilor.

Elefanţii sunt exemple pe care oamenii de ştiinţă le-au descoperit mai demult – pachidermele suferă când pierd un membru al turmei. În India, o turmă de elefanţi aproape că a distrus un sat, după ce un membru al turmei a murit lovit de tren, ceea ce a demonstrat că sunt capabili de răzbunare.

Femelele de cimpanzeu îşi plâng săptămâni puii morţi. O gorilă pe nume Koko, din San Francisco, ajunsese să deprindă un limbaj comun cu îngrijitorii ei, putând să comunice cu peste 1.000 de semne. Animalul le-a transmis oamenilor prin semne că vrea o pisică de Crăciun, pe care a şi primit-o şi pe care a început să o crească ca pe propriul ei pui. Când pisica a fugit din cuşcă şi a murit lovită de o maşină, gorila a comunicat prin semne cuvintele trist, rău, plâns şi a scos sunete similare plânsului uman.

Sursa: Gândul.info

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here