De la intenţie la faptă: Ce nu fac niciodată oamenii de succes

0
347

822x0-00-65Oamenii pentru care succesul în viaţă nu reprezint doar un obiectiv neatins, ci o realitate palpabilă, au câteva principii la care nu renunţă. Nu fac compromisuri şi nu se mulţumesc cu puţin, încercând întodeauna să realizeze ceea ce şi-au pus în minte.

Business Insider trece în revistă câteva din lucrurile pe care cei mai cunoscuţi oameni de succes nu le fac. Sunt acele lucruri care pot aduce reuşita acolo unde pare să dicteze eşecul.

Nu permit trecutului să le dicteze în viitor. Toţii avem limite, întâmpinăm provocări şi facem greşeli, dar reuşitei nu este să te laşi constrâns de aceste lucruri, ci să înveţi din ele. Totul ţine de viziunea ta. Nu te teme să greşeşti. Atunci când ceva nu merge bine, schimbă-l în oportunitate pentru a învăţa ceva din fiecare experienţă. Oamenii remarcabili de succes cred că trecutul lor ar trebui să îi informeze, nu să îi definească.

Nu bârfesc niciodată. Poate că este greu să rezişti acestei tentaţii, dar încearcă să găseşti motivele din spatele unei decizii luate de cineva, ce a stat la baza acelei acţiuni, lacunele din agenda “secretă”. Ppersoana care bârfeşte despre alţii va bârfi şi despre tine şi atunci bârfa nu va mai fi la fel de amuzantă. Când e vorba de bârfă, scuză-te şi retrage-te din discuţie. Când oamenii de succes vor să îşi dezvăluie scopurile, vorbesc sincer despre propriile gânduri şi sentimente.

Niciodată nu spun “da”, când vor să zică “nu”. Să refuzi o rugăminte de la colegi, clienţi sau prieteni este destul de greu, dar rar se întâmplă ca un refuz să aibă consecinţele negative la care te aştepţi. Atunci când vei spune nu, te vei simţi jenat pe moment, însă dacă accepţi un lucru pe care nu vrei să îl faci, te vei simţi rău mult mai mult timp. Cei care reuşesc în viaţă spun “nu” pentru că îşi cunosc foarte bine priorităţile: să se concentreze pe lucrurile care necesită într-adevăr timp şi pe cei din jur.

Nu întrerup niciodată. Atunci când întrerupi pe cineva, ceea ce transmiţi indirect este că nu acorzi atenţie la ceea ce spune, ci la ceea ce vrei spui tu. Pentru a avea relaţii personale şi probesionale bune, secretul este să asculţi cu atenţie atunci când ceilalţi vorbesc. Apoi pune întrebări pentru a te asigura că ai înţeles corect. Oamenii de succes ştiu deja ceea ce gândesc ei şi vor să înveţe şi din modul celorlaţi de a gândi.

Nu întârzie niciodată, fără un motiv întemeiat.  Poate că eşti copleşit de atâtea sarcini şi eşti mereu într-o cursă continuă, ceea ce nu poate decât să te streseze, dar de câte ori vei întârzia, cei din jur vor interpreta că timpul tău este mult mai important decât al lor. Oamenii de succes îşi încep ziua mai devreme, ajung devreme la evenimentele pe care şi le-au programat. Nu stau stresaţi că vor pierde timpul, ci îşi fac planurile înainte. Drept urmare sunt mai creativi, mai decişi şi mai implicaţi în ceea ce fac.

Nu poartă pică.  “Resentimentul este ca şi cum ai bea otravă şi apoi ai aştepta să-ţi omoare duşmanii”, spunea Nelson Mandela. Acelaşi lucru se aplică şi pentru amărăciune, gelozie sau ură. Atunci când gândeşti negativ, singura persoană care iese în pierdere eşti tu. Cei care cunosc succes nu îşi vor concentra energia pe ceea ce au alţii de făcut, ci pe ceea ce ei au de făcut.

Nu spun niciodată “nu am timp”.  Se concentrează pe lucrurile cu adevărat importante şi le transformă în realitate. Oamenii de succes îşi valorifică timpul din toate punctele de vedere.

Vor să arate doar ceea ce sunt. Deşi toate industriile se bazează pe cum să ne schimbe gândirea, nimeni nu ne place de fapt doar pentru hainele pe care le purtăm, maşina pe care o conducem sau pentru casa în care locuim. Nimeni nu ne place doar pentru funcţiile noastre, de asemenea. Toate acestea sunt doar nişte “lucruri” şi în ciuda faptului că unii oameni pot aprecia aceste lucruri, asta nu înseamnă că te plac pe tine.

Nu se tem niciodată să facă lucruri care contează, pentru că nu degeaba se spune “singurul lucru de care trebuie să ne temem este însăşi teama”.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here