De la politețe la recunoaștere pozitivă

0
175
politeteCum să mulțumim eficient? Această întrebare poate părea banală, uneori chiar deplasată. Spun asta deoarece cu toții știm să mulțumim așa cum am fost educați: din politețe, din bun-simț – totul pentru a ne dovedi bine-crescuți. Dar oare mulțumirile nu sunt ceva mai mult? Oare nu arată ele adevărata noastră omenie prin felul în care împărtășim cu interlocutorul darul făcut și acceptarea lui?

A mulțumi înseamnă în primul rând a exprima o emoție: bucurie, plăcerea de a primi un cadou sau satisfacția de a fi apreciat pentru serviciul adus. Înseamnă, de asemenea, a spune “Mulțumesc” , și nu doar “Nu trebuia” sau “Ce drăguț”.

A mulțumi nu înseamnă a ne simți îndatorați. Într-un astfel de caz, nu servește la nimic să mulțumim, fiindcă sunt prea mici șansele să “plătim” pentru ceea ce ni s-a oferit.

A mulțumi presupune reciprocitate, nu schimb. Fraza frecvent folosită “Nu știu cum să-ți mulțumesc”, traduce tocmai acest sentiment de îndatorare, ca și cum ați avea o datorie de plătit. Atunci când nu știți cum să mulțumiți, spuneți direct ceea ce simțiți, chiar dacă este vorba de stânjeneala de a primi respectivul lucru.

Cel mai important lucru atunci când mulțumim este emoția: exprimați-o atunci când mulțumiți pentru cine oferită, pentru locul cedat în metrou, pentru un cadou sau pentru un serviciu.

Interlocutorul trebuie să vă simtă sinceritatea, plăcerea, bucuria și să poată spună despre dumneavoastră: – “E fericit, eu l-am făcut fericit”, și nu doar “E bine crescut, este foarte politicos”.

Exprimarea emoției are ca efect asupra interlocutorului repetarea acțiunii pentru care a fost apreciat! Pentru aceasta este nevoie să vă preocupe ceea ce simțiți, și nu ceea ce afișați.

Rezolvarea dificultăților de comunicare, Fabrice Lacombe

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here