De la statutul de gospodină la cel de producător local

0
82

Ioana (36 ani) și Ionela (30 ani) sunt două tinere din comuna Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, pe care le leagă nu doar o prietenie puternică, ci și o grea încercare: ambele sunt mame ale unor copii cu autism. După ani întregi în care și-au ținut suferința pentru ele și au găsit cu greu specialiști care să le ajute, Ioana și Ionela au ajuns în punctul nu doar de a spune tuturor despre problemele lor, ci și de a încerca să le depășească printr-o formă proprie de… terapie ocupațională.

mamePe Ioana Cordovan am cunoscut-o la cea de-a doua ediție a Festivalului Usturoiului, organizat în perioada 6-7 septembrie în Pasul Tihuța. Venise împreună cu prietena sa, Ionela, pentru a-și expune produsele pe care le pregătesc an de an pentru cămările proprii, dar despre care până acum știau doar familiile, prietenii și eventual vecinii lor. Au fost împinse de la spate de către Ana Dragu, coordonator al Centrului de resurse și referință în autism “Micul Prinț” din Bistrița, unde copiii lor au mers pentru terapie. Ana le-a încurajat să se promoveze și chiar să se acrediteze ca producători locali, pentru că știe foarte bine la rândul său, în calitate de mamă a unui copil cu autism, la ce costuri sunt expuse aceste familii în fiecare lună.

Ioana a acceptat să ne vorbească, chiar dacă a făcut-o având noduri în gât, despre fiul său. “Copilul are 12 ani și se numește Gabriel. La vârsta de doi ani ne-am dat seama că are probleme. Diagnosticul, din păcate, a fost pus la patru ani și două luni, pentru că așa era atunci. La început ne-a fost foarte greu, după care ne-am informat noi. Eu mi-am dat seama ce are și știam… Am început să căutăm specialiști, care, din păcate, la Bistrița n-au existat la acel moment. Am fost pe la Cluj.

Am reușit până la urmă să găsim o doamnă psiholog la Bistrița, care a văzut pentru prima dată un copil cu autism, și ne-a fost foarte greu. Dar mai târziu am cunoscut-o pe Ana și am scăpat dintr-o mare greutate. În momentul de față, Gabriel este internat într-o clasă la o școală normală, este în clasa a treia, se descurcă destul de bine, copiii l-au acceptat cu mare drag”, povestește Ioana.

Pentru a se putea ocupa de Gabriel, Ioana a ales să devină casnică, iar singurul salariu este adus în casă de soțul ei, care este informatician. “Lucrez personal cu Gabriel, acasă, sunt mamă full time. Au fost luni în care am luat bani împrumut ca să ne putem descurca. Ne-am împrumutat la bunici, la cine am putut, după care am pus niște bani deoparte și de acolo ne-am tot descurcat”, spune Ioana.

Ionela, prietena Ioanei, are 30 de ani și un băiețel de șase ani, Alexandru, care a fost diagnosticat cu o formă mai gravă de autism. Partea bună este că Alex a început terapia mai repede, de la vârsta de doi ani, iar acum merge la o grădiniță normală. Însă are nevoie de însoțitor și acest lucru înseamnă costuri suplimentare pentru familie. Mai mult, atât Gabriel, cât și Alex, nu au fost acceptați la școlile de pe Valea Bârgăului, pentru că, spune Ioana, acolo profesorii nu au știut cum să facă față unor copii cu autism. De aceea, în timpul anului școlar, copiii celor două prietene fac naveta în fiecare zi la Bistrița. Gabriel petrece patru ore la școală, după care continuă terapia acasă, cu mama sa, iar Alexandru stă câte trei ore la grădiniță, după care merge la centru pentru patru ore de terapie.

Ioana a avut curaj să mai rămână însărcinată o dată și acum are și un băiețel de patru ani și jumătate, perfect sănătos. Pentru Ionela, Alex este singurul copil. Ambele au început să își folosească talentele culinare ca o formă de terapie pentru ele însele. Ioana este specialistă în dulciuri, știe să facă cel puțin cinci feluri de prăjituri cu mere, la care se adaugă cornulețe tradiționale cu gem și dulcețuri felurite, iar de multe ori chiar fiul ei, Gabriel, este cel care o ajută în prepararea lor. Ionelei îi place să pună murături — cât mai colorate și cât mai diverse, să prepare zacuscă și sosuri. Rețeta cu care i-a cucerit pe cei care au trecut pe la “Festivalul Usturoiului” au fost gogoșarii în sos de muștar. Toate produsele au provenit chiar din grădinile lor, sunt rezultatul muncii de vara aceasta.

“Pe lângă Gabriel, care îmi ocupă mult timp din zi, noi gătim de la dulciuri până la dulcețuri, murături și tot ce ține de a avea o cămară bogată, de gospodine. Ideea a fost a Anei, ne-a spus să ieșim pe piață și să vindem ce avem în cămară, nu să dăm totul gratis. Lumea a receptat destul de bine, am avut vânzări neașteptat de bune”, ne-a spus Ioana. Mai mult, cele două prietene au fost contactate de către Grupul de Acțiune Locală (GAL) Bârgău-Călimani, care le-au propus să li se alăture și le-au promis sprijin pentru a se putea acredita ca și producători locali.

Pare o poveste de succes, dar este de fapt povestea unor femei curajoase, care vor să spargă tiparele. Pentru că nu există alte cazuri de acest tip în județ — o spune chiar Ana Dragu, coordonatorul centrului “Micul Prinț”.

“Este foarte important să ai și alte lucruri la care să te gândești, decât faptul că ai un copil cu autism sau cu orice altă problemă. Acesta este un aspect, iar al doilea este că ele fac niște produse extraordinar de bune și de gustoase. Eu știu, pentru că le-am testat pe toate. Lucrează atât de mult, încât au surplus mereu, produc mai mult decât consumă. Și atunci ideal ar fi să poată să vândă lucrurile pe care le produc în plus. Pentru că oricum muncesc enorm, oricum nu prea pot să aibă un alt loc de muncă, pentru că au copii cu probleme. Majoritatea depind de venitul de la stat și atunci inițiative de genul acesta sunt admirabile, pentru că oamenii muncesc ca să strângă bani, pe care ulterior îi folosesc pentru terapia copiilor”, ne-a declarat Ana.

Ana spune că nu are niciun merit în ceea ce au făcut Ioana și Ionela. Cele două prietene o contrazic, însă. Uneori, este nevoie să te împingă cineva de la spate pentru a-ți regăsi vocea… sau vocația. Pentru a-ți aminti că exiști nu doar pentru copiii tăi, pentru familia ta, ci și pentru tine.

În prezent, la centrul “Micul Prinț” din Bistrița urmează terapie 58 de copii cu autism. Doar trei sunt neșcolarizați, restul fiind integrați în învățământul de masă. Ana Dragu nu este, de altfel, adepta învățământului special, ea consideră că și noi, cei “normali”, cât și copiii cu nevoi speciale au nevoie și au dreptul să trăiască la fel. Din păcate, multe dintre familiile copiilor cu autism care vin la centru au venituri reduse, se află în zone rurale la distanțe mari de municipiul Bistrița și nu le pot oferi celor mici numărul de ore de terapie adecvat. Ioana și Ionela reprezintă, însă, exemple de mame care dovedesc să resurse există. Trebuie doar să întâlnești în viață oamenii potriviți și să profiți de fiecare ocazie ce ți se oferă.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here