De unde provin expresiile cotidiene?

0
392

expreFiecare dintre noi utilizăm anumite expresii sau cuvinte, ce au în subsidiar un sens sau o semnificație aparte. Însă, câți dintre noi conștientizăm proveniența anumitor sintagme sau grupuri de cuvinte pe care le utilizăm în procesul comunicațional?

În cele ce urmează, vă vom prezenta o listă de cuvinte, urmată explicația aferentă.

De pildă, abracadrabra provine din limba ebraică ab – tata, ben – fiu , Ruah a cadish (sfântul duh).

În limba latină, a priori semnifică “din cele precedente” – când cineva pretinde că stie acel lucru dinainte, a priori.

Conform http://www.historia.ro/, a da mâna cu cineva este un obiceiul care vine din antichitate, când două persoane care se întâlneau voiau să demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă.

În evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le făceau din aramă și le acopereau numai cu un strat subțire de aur ori argint. După un timp de folosire, se rodea acea pojghiță, rămânând numai materialul inițial, arama, de aici și expresia a-și da arama pe față.

Expresia a trăi ca în sânul lui Avraam înseamnă ”a trăi fericit”. În Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23) se spunea că săracul Lazăr a murit și a fost dus la sânul lui Avraam (în  paradis).

A se bate cu morile de vânt este o expresie care înseamnă a te lupta cu năluci, cu himere. Potrivit http://www.descopera.ro, cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de vânt pe care, în închipuirea lui le luase drept adversari.

A spune brașoave înseamnă a spune minciuni, lăudăroșenii. Este o expresie care  vine de la negustorii brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.

Împăratul roman Vespasian (69-79) a impus numeroase taxe, printre care și una asupra folosirii toaletelor publice; la ironia fiului său Titus, Vespasian a luat un ban și i-a spus:  “vezi nu are nici un miros”; de la această întâmplare provine și expresia banul nu are miros.

Începutul unei ode scrise de Horațiu, “bucură-te de ziua de azi și nu te încrede în ziua de maine”, se află la originea expresiei Carpe Diem.

Curriculum Vitae sau cursul vietii întrunește toate datele referitoare la starea civilă, studii, ocupații și funcții deținute.

De la Ana la Caiafa înseamnă o amânare, o tergiversare premeditată a unei probleme cu o importanță primordială; amânare ce are ca substrat refuzul. Sunt trimis de la Ana la Caiafa sau m-am saturat să ma duc de la Ana la Caiafa – adică nu se rezolvă nimic, niciodată. Iisus, dupa ce este trădat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa și fruntaș al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul i se pun întrebări, la care Iisus răspunde simplu si demn, iar pentru a nu fi implicați în pedeapsa lui Iisus, aceștia îl predau procurorului Pilat din Pont.

Evrika (gr “Am descoperit”) este strigătul inventatorului grec Arhimede în momentul în care a descoperit celebra lui lege a unui corp scufundat în apă, care pierde o parte din greutatea lui și este egală cu volumul de apă dislocuit.

Fiasco este un eșec catastrofal; cuvântul provine din limba italiană și înseamnă literalmente ”sticlă, carafa”.

“Originea provine dintr-o tavernă venețiană, unde un cântăreț încerca să înveselească consumatorii, unul dintre ei însă nemulțumit de prestația ”artistului”, a cerut în mod repetat să i se aducă o sticlă (fiasco) pentru a aplica o corecție celui de pe scenă”, se mai arată pe http://www.historia.ro/.

Grosso modo (lat. “in linii mari”) se invocă atunci când o lucrare nu este completă.

Strugurii sunt acri este un vers din fabula lui Esop, Vulpea si strugurii; o vulpe înfometată neputându-se cațără până la struguri, invocă faptul că “struguri sunt necopți și tari”.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/cele-mai-cunoscute-15-expresii-mostenite-din-limbile-greaca-si-latina/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here