Degradarea plasticului în mare. Efecte negative asupra sănătăţii?

0
547

Nanoparticulele de polistiren care rezultă din degradarea naturală a plasticului modifică proprietăţile membranei celulare şi activitatea anumitor proteine. Câţiva cercetători francezi şi-au propus să studieze posibilele consecinţe asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor. Rezultatul studiului demonstrează modificări în structura acestor proteine, care pot avea un impact major asupra activităţii proteinelor din componenţa lor.

gunoi-pe-apaStatisticile realizate în 2012 ne indicau o producţie anuală de mase plastice de aproximativ 280 milioane de tone, referindu-ne doar la Franța, producţie care este în creştere în momentul de faţă. Plasticul, folosit în general la ambalaje, reprezinta o parte considerabilă din deşeurile aruncate în mare. Ori, după zeci de ani de descompunere, acest plastic se regăseşte sub formă de mici particule, mai exact nanoparticule, ale căror efecte asupra sănătăţii sunt încă necunoscute.

Iată motivul pentru care cercetătorii francezi de la Inserm (Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală) au decis să cerceteze efectele nanoparticulelor de polistiren asupra membranei celulare. În acest scop au creat un model informatic de membrană celulară care conţine trei tipuri de lipide prezente în cantitate mare în membrane, precum proteinele. „Acest model este incomplet, dar simulează îndeaproape proprietăţile de bază ale unei membrane celulare, având un aspect de piele de leopard, cu zone galbene suple şi zone negre mai rigide” (co-autoarea lucrării, Luca Monticelli).

Cercetătorii au integrat în acest model „in silice” nanoparticulele de polistiren pentru a observa efectele. „Nanoparticulele de plastic sunt foarte hidrofobe şi prezintă o puternică afinitate faţă de lipide, odată ajunse în membrane se simt bine şi rămân aici”. S-a constatat o diminuare a vitezei de deplasare a proteinelor în membrană, o subţiere a structurii globale şi o stabilizare a domeniilor specifice, numită „rafts”. Aceste domenii sunt, în mod normal mobile şi joacă un anume rol în numeroase procese biologice, ca şi în anumite patologii: infecţii virale, cum ar fi gripa sau sida, maladia Alzheimer sau encefalopatii, cum este Creutzfeldt-Jacob.

Acest studiu relevă faptul că nanoparticulele polistirenului sunt capabile să modifice proprietăţile membranelor şi să afecteze atât activitatea proteinelor din membrane, cât şi funcţia lor. Se cercetează, în continuare dacă aceste modificări au efecte negative asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător.

Sursa: inserm.fr

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here