Știm, din cărțile de geografie că Dunărea, de la izvoarele sale din Munții Pădurea Neagră și până la vărsare, este singurul fluviu care străbate zece țări europene: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Iugoslavia, România, Bulgaria, Republica Moldova și patru capitale Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.
Pe teritoiul țării noastre, Dunărea, la vărsarea în Marea Neagră, formează o deltă. Delta Dunării, patrimoniu UNESCO din 1990, este singura deltă din lume declarată rezervație a naturii.
Pentru a înțelege frumusețea din deltă, trebuie să îndrăznești să o explorezi. Ajuns aici remarci cu ușurință cum tradiționalul se îmbină armonios cu sălbăticia peisajelor. Canale de apă, care parcă nu se mă sfârșesc te conduc către peisaje sălbatice care ascund bogăția diversitatea florei și faunei. Pe măsură ce înaintezi te întâlnești cu varietatea de specii de plante și animale, în special păsări: pelicani, cormorani, piţigoi, lebede, lopătari, egrete și lista poate continua.
Ținut mlăștinos, Delta Dunării este locul în care îți au înfipte rădăcinile mii de specii de plante de la stufăriș papură și ferigă până la cucuta de apă, mentă sau troscot, la sălcii, plopi, arini și frasini. Pe luciul albastru al apei plutesc nufărul alb, nufărul galben, iarba broaştelor, ciulinele de apă și limba apei.
Delta Dunării este căminul a peste 133 specii de pești, 1830 de specii de copaci şi plante, 320 de specii de păsări, 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice şi monumente ale naturii, precum și a altor câteva mii de specii de insecte și moluște.
Îți poți petrece zile în șir, rupt de civilizație, în deltă, fără să ajungi să descoperi în întregime multitudinea de vietăți remarcabile care își au aici habitatul. Este un ținut care îți dezvăluie alte taine de fiecare dată când ajungi acolo.
O aventură în Delta Dunării, cu barca sau cu vaporașul poate începe fie din Tulcea, fie din Sulina. O cale de acces cu mașina spre unele localitati, este trecere cu bacul pe la Nufaru.
În satele mici își duc traiul oameni calzi și primitori te încântă cu povești de viață despre pescari și pescuit.
În deltă te poți caza la hotel, existând și variante plutitoare – de lux, sau poți alege să te cazezi în casele localnicilor. Oameni cu spirit de iniţiativă și-au dezvoltat mici pensiuni, în care se gospodăresc singuri îmbinând tradiționalul cu modernul.
Mâncarea cea de toate zilele din deltă este, evident peștele. Se gătește în felurite moduri de la ciorbe la sărmăluțe, de la plachie la chifteluțe și alte preparate cu nume necunoscute.
De la un voiaj de vis, până la o excursie tradițională delta le poate oferi pe toate. Peisajele mirifice, trilul păsărilor și căsuțele albe cu acoperiș de stuf sunt o încântare pentru toți cei care decid să vină aici.
Ema P.
Jurnal Spiritual