Demenţa vasculară: ce este şi cum o putem preveni

0
936

imagesDemenţa vasculară este a doua cauză de demență, după boala Alzheimer. Aceasta este cauzată de lezarea creierului prin afecţiuni cerebrovasculare sau cardiovasculare – de obicei, accidentele vasculare cerebrale, prin reducerea fluxului sangvin la nivelului creierului.

Mai poate rezulta şi din afecţiunile genetice, endocardite (infecţii ale valvelor inimii) sau angiopatie amiloidă (apare prin depunere de amiloid la nivelul pereţilor arterelor mici şi arteriorelor, cauzând hemoragii cerebrale). În multe cazuri, demenţa vasculară poate coexista cu boala Alzheimer.

Faţă de persoanele care suferă de Alzheimer, cele cu demenţă vasculară îşi menţin personalitatea şi un nivel normal de răspuns emoţional chiar şi în stadiile mai avansate ale bolii. Cei care suferă de demență vasculară, de cele mai multe ori, sunt agitaţi în timpul nopţii şi au probleme, ce se regăsesc la persoanele cu accident vascular cerebral, precum depresia şi inconștiența. Există mai multe tipuri de demență, ce variază ca simptome şi cauze:

Demenţa multi-infarct este cauzată de mici şi numeroase accidente vasculare cerebrale. Aceasta include multiple zone afectate, denumite infarcte, împreună cu alte leziuni extinse în creier. Nu toate accidentele vasculare cerebrale determină apariţia demenţei, însă, în unele cazuri, un singur accident vascular este necesar pentru a o cauza. Demenţa apare mai des atunci când accidentul vascular cerebral se produce în partea stângă (emisferă) a creierului şi/sau în hipocamp (o structură importantă a creierului pentru memorie).

Demenţa cu corpi Lewy reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de demență progresivă. Acest tip de demență apare, de obicei, sporadic, la persoanele care nu au antecedente în familie. În demenţa cu corpi Lewy, celulele din cortexul creierului şi din substanţa neagră (altă parte a creierului) mor. Multe dintre celulele nervoase rămase în substanţa neagră conţin nişte structuri anormale denumite corpi Lewy.

Simptomele demenţei cu corpi Lewy seamănă cu cele din boala Alzheimer şi pot include tulburări de memorie, confuzie şi scăderea judecăţii. Simptomele tipice ale acestui tip de dementă, însă, includ halucinaţii vizuale, mers cu paşi mici şi postura corpului flexată şi pot varia ca intensitate de la o zi la alta. Persoanele care suferă de această boală mai trăiesc aproximativ încă 7 ani după debutul simptomelor. Această boală nu se vindecă, iar tratamentul este eficace doar pentru a ameliora unele dintre simptome.

Demenţa frontotemporală sau a lobului frontal al creierului descrie un grup de boli caracterizate prin degenerarea celulelor nervoase – în special a celor din lobii frontal şi temporal. În comparaţie cu boala Alzheimer, demenţa lobului frontal nu include depuneri de amiloid, însă există o altă proteină specifică ce se depune la nivelul creierului. Acest lucru întrerupe activitatea normală a creierului şi poate cauza moartea celulară.

Boala Huntington este ereditară, fiind cauzată de anomalia unei gene pentru o proteină denumită huntingtina. Copiii persoanelor cu această boală au şanse de 50% de a o moşteni. Boala Huntington cauzează degenerarea în multe regiuni ale creierului şi a măduvei spinării. Simptomele apar, de obicei, în jurul vârstei de 30-40 de ani, iar speranţa de viaţă după diagnostic este de 15 ani. Simptomele cognitive ale bolii încep cu schimbări de personalitate minore, precum iritabilitate, anxietate, depresie ce progresează spre demenţa severă. Mulţi pacienţi au şi un comportament psihotic. Boala Huntington mai cauzează şi coreea – mişcări aritmice involuntare ale corpului, slăbiciune musculară şi tulburări de mers.

Cum prevenim demenţa vasculară?

Prevenirea şi tratarea demenţei vasculare se face prin reducerea riscului de accident vascular cerebral. Iată câteva sfaturi de care să ţineţi cont:

Monitorizaţi tensiunea arterială. Dacă aceasta este mare, urmaţi tratamentul indicat de medic.

Dacă fumaţi, renunţaţi la acest obicei deosebit de dăunător.

Nu faceţi exces de alcool.

Urmaţi tratament dacă aveţi valori crescute ale colesterolului.

Dacă suferiţi de diabet, urmaţi sfaturile medicului cu atenţie pentru a controla diabetul zaharat.

Includeţi exerciţiile fizice moderate sau plimbările în viaţa de zi cu zi.

Evitaţi sarea şi grăsimile pe cât posibil.

Dacă aveţi o greutate corporală mare, încercaţi să o reduceţi.

Sursa: farmaciata.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here