Beneficiile hipoterapiei, prezentate la Delfinariul din Constanţa

0
105
denis stefan - caiActorul Denis Ştefan va participa, sâmbătă, la Delfinariul din Constanţa, cu o reprezentaţie de dresaj natural al cailor în cadrul evenimentului “Dincolo de cuvinte: copiii şi caii”, dedicat copiilor cu dizabilităţi.El va prezenta modul natural de abordare a calului şi stabilirea relaţiei, acest aspect fiind primul şi cel mai important în hipoterapie.

“Dresajul natural al calului permite o mai bună comunicare între om şi cal. Acest lucru duce la rezultate mai rapide în antrenamentul specific al acestui animal. Duce, deci, la un procentaj mai mare de succes pentru terapiile care au ca mijloc acest animal nobil”, a declarat Denis Ştefan, coordonator al programului Caii României.

Evenimentul, organizat de Asociaţia de Terapii Suportive Hipoterapia, împreună cu Delfinariul Constanţa şi cu Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare, va mai cuprinde un moment susţinut de copiii de la şcoala de echitaţie, după care copiii cu dizabilităţi vor încerca, prin exerciţii demonstrative, să arate o parte din beneficiile obţinute în urma hipoterapiei.

Vor participa şase copiii cu diverse afecţiuni – tetrapareză spastică, tripareză spastică şi infirmitate motorie cerebrală; Sindrom Down, autism, diplegie spastică şi epilepsie (Sindrom Dravet).

Actorul a explicat că, odată atins acest parteneriat între antrenor şi cal, el se poate transfera către pacient. El poate fi un copil cu autism, retard mental sau un adult cu probleme neuromotorii. Relaţia e mult mai puternică atunci când cele două fiinţe se înţeleg reciproc.

“Dorim ca acest eveniment să arate rezultatele pe care hipoterapia le are în cazul copiilor cu dizabilităţi în depăşirea limitelor impuse de afecţiune şi societate. Încercăm să aducem, în acelaşi timp şi loc, mai multe aspecte ale relaţiei om-cal şi beneficiile acesteia”, afirmă, la rândul său, Anca Bîlbă, psihoterapeut şi preşedinte al Asociaţiei de Terapii Suportive Hipoterapia.

Mohamad Abedin este un tânăr cu Sindrom Down. El va arăta că distanţa creată între persoanele cu dizabilităţi şi persoanele tipice poate fi mult mai mică; că diferenţele pot fi uneori eliminate, mai arată reprezentantul asociaţiei Hipoterapia.

“Vom avea posibilitatea să explorăm împreună aceste căi de comunicare. Veţi avea ocazia să urmăriţi şi o demonstraţie de arte marţiale ecvestre. Acestea sunt făcute cu caii asociaţiei Hipoterapia. Caii sunt antrenaţi cu doar o zi înainte de eveniment”, a adăugat Denis Ştefan.

Adela Chirică este preşedintele Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare. Ea spune că fiul ei, diagnosticat cu Sindromul Dravet, va participa la eveniment alături de cel mai bun prieten al lui – calul.

“A devenit cel mai bun prieten deoarece îl iubeşte şi acceptă necondiţionat şi nu îl judecă niciodată, spre deosebire de lumea din jur. Tot calul a fost cel care l-a salvat de ortezele de la picioare şi, probabil, de scaunul cu rotile”, mai spune Adela Chirică.

Hipoterapia, ca disciplină complementară în lumea echitaţiei, este puţin dezvoltată în România. Actorul Denis Ştefan spune că speră să poată schimba “această realitate”.

Sursa Mediafax

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here