Dependența de calculator conduce la izolare socială!

0
409

netCât timp petreceți pe internet, uitându-vă pe diferite site-uri de socializare, discutând folosind rețelele sociale online sau mesaje instantanee? Considerați cumva că este cam mult?

Știm cu toții că, în ultimii ani creșterea accesibilității serviciilor de Internet și nevoia din ce în ce mai mare a oamenilor de a avea acces la informații și de a comunica într-un mod cât mai eficient și mai rapid, a făcut ca utilizarea Internetului să devină o activitate tot mai prezentă și adesea indispensabilă în majoritatea mediilor sociale.

Trăim într-o lume în care lipsa comunicării este sinonimă cu neființa. “Nu comunicăm – nu existăm” pare a fi lozinca unei societăți aflate la începutul unei noi revoluții tehnologice. Dar care sunt consecințele ale unei astfel de transformări, care sunt bolile profesionale ale viitorului? Răspunsurile cu privire la această temă sunt mai puțin evidente și în bună măsură controversate.

În zilele noastre, este foarte ciudat fenomenul la care asistăm și anume abuzul de internet, deoarece noi practic devenim victime ale acestui nou „trend”. Într-o lume în care comunicarea la mare distanță nu mai este demult o problemă, realizându-se din ce în ce mai rapid, noi suntem de fapt mai însingurați, viața noastră privată fiind încontinuu încălcată prin zecile de apeluri pe care le primim zilnic pe telefonul mobil, de către persoane pe care habar nu aveam până când acestea să ne găsească prin intermediul Hi5-ului, Facebook, Twitter sau Myspace. Astfel de situații par să ne obosească la un moment dat, nefiind prea ușor de evitat, poate și din cauza faptului că nu încercăm să stabilim o limită între viața noastră publică și cea privată.

Fenomenul „dependenței de internet” se manifestă cu precădere în rândul adolescenților, ce nu-și pot menține un echilibru între spațiul real și cel virtual. Perioadă prin excelență a contrastelor, adolescența stă sub semnul internetului, și mai mult decât atât, sub semnului messenger-ului, sau al altor site-uri de socializare. Este drept că toți membrii unor astfel de programe se înscriu de bună voie, dar există un moment când totul scapă de sub control, de pildă putem aminti existența diverselor statusuri absurde gen „mănânc”, „vorbesc cu X”, „scriu la obiectul Z”; etc.

Internetul a revoluționat modalitățile de comunicare dintre oameni, desfășurarea afacerilor, interacțiunea cu instituțiile publice, felul în acre oamenii învață și se distrează. Dar, acesta este și un spațiu în care infractorii fără scrupule, cyber-infractorii care au la dispoziție instrumente de fraudă electronică și alte mijloace infracționale sofisticate , îți pot fura identitatea, fie online, fie prin intermediul telecomunicațiilor mobile.

Accesul simplu și ieftin la internet are și o consecință negativă, și anume nimeni nu poate garanta corectitudinea utilizatorilor. Astfel există deja o gamă largă de programe dăunătoare, create de rău-voitori, care încep cu spionarea invizibilă a activității unui utilizator și se termină cu furtul din contul bancar al persoanelor vulnerabile.

Dacă ar fi să adunăm câte tipuri de statusuri au fost afișate numai pe teritoriul României, am depăși Enciclopedia lui Diderot, că doar „românul s-a născut poet”!.

Mai mult decât atât, ce stârnește amuzamentul, dar numai până la un anumit punct când intervine îngrijorarea, este faptul că oricum aceste statusuri nu au o importanță primordială în viața celor de lângă noi. Această situație e similară celeia conform căreia toți cei conectați pe diverse site-uri s-ar afla în aceeași cameră, fiecare cu plăcuța lui, doar că fiecare la rândul său, nu vede, nu aude, nu vorbește….

Astfel, revenind la ideea de la început, putem spune că, deși suntem conectați la lume prin intermediul internetului, vorbim zeci de minute la telefon zilnic și ne afișăm acțiunile în derulare, suntem protagoniștii unei piese absurde, în care nimeni nu vorbește, nimeni nu aude, nu vede.

”Utilizarea internetului poate fi deopotrivă distractivă și folositoare, dar în același timp el poate cauza o prea mare dezangajare din viața reală, poate fi dăunător, iar drept consecință oamenii ar trebui să fie mai moderați în folosirea acestuia și să monitorizeze utilitatea pe care acesta o aduce. Nu putem să nu recunoaștem imensele beneficii pe care le aduce acest mediu de comunicare, și este evident că soluția pentru evitarea sau atenuarea efectelor negative nu constă în renunțarea la internet, ci într-o folosire mai rațională și mai moderată, având în vedere acel principiu „să uzezi, dar să nu abuzezi”. (Psiholog Andrieș Lucian)

Dependența de calculator, și în speță de Internet, conduce la o izolare socială pe care individul o resimte și care îi acutizeză nevoia de refugiu. Prin urmare, Internetul pe de o parte faciliteaza comunicarea, respectiv legătura cu persoane aflate la distanță, sau cu persoane necunoscute, însă această comunicare este una superficială. Individul, concentrat permanent pe activitățile informatizate va ignora ceea ce-l inconjoara, se va indeparta de persoanele din jur si astfel va ajunge treptat la depresie.

Luând în considerare cele prezentate mai sus, singura întrebare pe care ne-o putem pune în momentul de față ar fi : „dacă noi suntem așa, cum vor fi generațiile viitoare?”.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here