Depresia este ca un cerc vicios

0
337

depresieViața este un lung drum cu urcușuri și cobrâșuri. Fiecare dintre acestea sunt presarate cu emoții pentru că așa este construită ființa umană, să aibă trăiri. Emoțiile dau culoare vieții. Suntem entuziaști și plini de speranță atunci când avem un vis. Acest tip de emoții sunt importante pentru că ne motivează și ne dau energie în atingerea obiectivului nostru. Apoi, când ne-am îndeplinit scopul, simțim mândrie, bucurie, satisfacție, emoții care sedimentează experiența pe care am avut-o și ne face să ne simțim mai bogați.

Audio

Uneori, pierdem. Uneori pierdem ceva fără ca măcar să fi putut controla acel lucru. Și doare. Atunci apare tristețea.

De multe ori, tristețea este privită ca o emoție de care vrem să scăpam cât mai repede.

Într-adevăr, nu este ceva ce ne dorim, însă tristețea este o emoție funcțională, care ne ajută să ne adaptăm și să depășim situația în care ne aflăm.

Atunci când simțim tristețe, de obicei atitudinea noastră este de a ne retrage, de fi mai mult cu noi înșine. Tristețea ne oferă acea pauză de la tumultul vieții, pauză de care avem nevoie pentru a gândi mai în profunzime situația în care ne aflăm. Tristețea ne oferă posibilitatea de a analiza mai bine ceea ce se întâmplă cu noi, putând astfel găsi soluții la probleme.

Nu încerca să scapi de tristețe până nu auzi ce vrea ea să îți spună.

Pe de altă parte, depresia este o emoție dezadaptativă.

Depresia este o tulburare frecventă, care apare atât la bărbați, cât și la femei și variază de la persoană la persoană în funcție de simptome și intensitatea lor. În depresie, pe lângă tristețe, apar o serie de simptome care ne fac să ne îndoim de lucrurile importante din viața noastră.

Depresia poate varia de la simptome ușoare (tristețe, pierderea interesului pentru lucruri care îți făceau plăcere, pierderea poftei de mâncare, insomnii), până la simptome mai severe (lipsa sensului vieții, sentimentul de inutilitate, izolare socială, gânduri suicidare, etc.).

Depresia apare atunci când starea pe care o avem interferează cu viața noastră de zi cu zi. Ea este cea mai severă atunci când oamenilor nu le mai pasa de ei înșisi: nu mai văd sens în viața lor, nu se mai îngrijesc, nu mai vor sa meargă la muncă, se izolează de cei din jur și chiar pot să aibă tentative suicidare. Depresia ne afectează la toate nivelele: cognitiv, comportamental, emoțional și biologic.

Depresia ne determină să evităm să facem lucruri. De obicei, persoanele care au simptome depresive se izolează de cei din jurul său. Nu se simt bine și preferă să se retragă până când această stare trece. Apoi, încet, încet evită să facă tot mai multe lucruri: evită să rezolve probleme, să se confrunte cu situații, ș.a. Comportamentul de evitare adâncește depresia pentru că ne privează de recompensele care ne țin la un anumit nivel de funcționare.

Depresia este ca un cerc vicios: cu cât suntem mai depresivi, cu atât evităm să facem mai multe lucruri. Iar cu cât evităm să facem mai multe lucruri, cu atât devenim mai depresivi. Astfel, pentru a nu lasa depresia să ne controleze viața, este important să facem lucruri. Este necesar să să luptăm împotriva stării care ne face să ne retragem din ce in ce mai mult.

Un final pentru care cuvintele sunt derizorii..

„Pentru că sufletul nostru este imaterial, oamenilor, celor mai mulţi, care nu ştiu cît de greu poate el să atîrne uneori, nu le vine să creadă că sufletul doare aşa cum dor un picior, burta sau capul; că poţi face o “gripă psihică” sau “piatră la suflet”, că te poţi pomeni de pe o zi pe alta cu o ciroză sufletească. (…) Medicii numesc această stare depresie. Eu o înţeleg mai bine ca dezagregare a sistemului de iluzii în virtutea căruia înaintăm, făptuim, ne agităm, dăm contur clipei următoare şi zilei de mîine.” (Liiceanu, Ușa întredeschisă)

Sursa: gentiananita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here