Depresia – „răceala comună a afecțiunilor emoționale”

0
726

depresieDepresia – „răceala comună a afecțiunilor emoționale”

Ce au avut în comun Ludwig van Beethoven, Winston Churchill şi Vincent van Gogh? Toţi, într-un moment al vieţii lor, au suferit de depresie. De fapt, depresia este atât de răspândită, încât unii psihologi o numesc răceala comună a afecţiunilor emoţionale. Dacă aveţi o stare de depresie, nu sunteţi singur. Nici nu trebuie să lăsaţi depresia să preia controlul vieţii dumneavoastră. Pentru depresia severă, cronică, există atât medicamente eficiente care pot fi prescrise de medic, cât şi diverse forme de terapie.

Pentru depresia minoră sau moderată, care vine şi pleacă, există multe strategii de combatere pe care le puteţi încerca şi singur.

Faceţi mişcare

-Ieşiţi din casă şi faceţi mişcare. Numeroase studii au confirmat că exerciţiile fizice regulate pot fi un foarte bun stimulant pentru starea sufletească. Pentru depresia minoră sau moderată pot fi la fel de eficiente ca şi antidepresivele. Nu aveţi nevoie decât de cel puţin 20 de minute de exerciţii aerobice de trei ori pe săptămână. Plimbaţi-vă, ridicaţi greutăţi, săriţi coarda, mergeţi cu bicicleta – orice formă de exerciţii este benefică. Pentru a obţine cel mai bun efect, trebuie să transpiraţi un pic.

Depresia – Radio Jurnal Spiritual

Căutaţi alimente care să vă modifice starea de spirit

-Dacă urmaţi o dietă bogată în proteine pentru a pierde în greutate, lipsa carbohidraţilor s-ar putea să contribuie la instalarea unei proaste dispoziţii. Alimentele cum ar fi fructele, legumele, fasolea şi cerealele integrale ajută creierul să producă serotonină, substanţa care reglează starea de spirit.
-încercaţi să consumaţi peşte de cel puţin trei ori pe săptămână. Cercetătorii finlandezi au descoperit că persoanele care consumă peşte de mai multe ori pe săptămână au un risc cu 31% mai mic de a suferi de depresie decât cele care mănâncă peşte mai puţin de o dată pe săptămână. Tonul, somonul, sardinele şi macroul proaspăt sunt cei mai indicaţi: aceşti peşti sunt bogaţi în acizi graşi omega-3, esenţiali pentru funcţionarea normală a creierului. Există dovezi timpurii ale faptului că ei influenţează şi secreţia de serotonină.
-Dacă sunteţi consumator de cafea sau cola, reduceţi cantitatea consumată sau eliminaţi-le complet. Cofeina inhibă secreţia de serotonină şi a fost legată de depresie.

Ce este în neregulă

Poate aţi trăit un eveniment traumatic. Sau poate, fără niciun motiv pe care să îl conştientizaţi, vă simţiţi trist şi gol pe dinăuntru. Depresia este de obicei legată de o combinaţie de factori medicali, genetici şi de mediu. Există patru tipuri: depresia majoră, în care declinul emoţional este sever şi durează mai mult de două săptămâni; depresia uşoară, sau distimia, care are simptome mai reduse sau mai puţine; tulburarea bipolară, care determină variaţii de dispoziţie extreme (depresie maniacală); şi depresia postpartum, care apare la unele femei după naştere.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Un divorţ, moartea cuiva apropiat, schimbarea domiciliului sau a carierei dumneavoastră vă pot produce sentimente temporare de tristeţe, pe măsură ce trebuie să faceţi faţă unei pierderi sau unor noi provocări. Aproape toată lumea suferă la un moment dat în viaţă un episod de depresie minoră. Dar dacă tristeţea dumneavoastră durează mai mult de două săptămâni sau este însoţită de schimbări în obiceiurile de somn şi de alimentaţie (dormitul şi mâncatul excesiv sau absent per total), pierderea interesului de a face sex şi o abilitate de concentrare redusă, este mai mult ca sigur că aveţi nevoie de tratament. Doctorul dumneavoastră va stabili dacă aveţi nevoie de psihoterapie, tratament medicamentos sau de ambele.

Evitaţi alcoolul. Cu toate că vinul, berea sau băuturile spirtoase vă binedispun iniţial, alcoolul este de fapt un depresiv.

Treceţi în scris

Scrieţi-vă trăirile pe hârtie – în special pe cele dureroase. Cercetările arată că persoanele care scriu despre cele mai dureroase emoţii timp de 20 de minute în fiecare zi îşi îmbunătăţesc starea de spirit după doar patru zile. Aşezaţi-vă în faţa unei coli albe de hârtie şi scrieţi despre cele mai dureroase trăiri din viaţa dumneavoastră în acel moment. Nu trebuie să gândiţi; doar scrieţi.

Hrăniţi-vă sufletul

Mergeţi la biserică sau la alt loc de cult. Într-un studiu realizat pe 4 000 de persoane vârstnice, cercetătorii au descoperit că cele care participau în mod frecvent la serviciile religioase aveau cu 50% mai puţine şanse să sufere de depresie decât cele care nu făceau acest lucru.

– De trei ori pe zi, în timpul meselor, luaţi 300 mg de sunătoare.

În medicina populară, se credea că sunătoarea ţine vrăjitoarele la distanţă. Acum când vrăjitoria aparţine mai mult sau mai puţin trecutului, peste 20 de studii ştiinţifice au arătat că sunătoarea poate ajuta la ameliorarea depresiei minore, probabil prin permiterea unor substanţe chimice din creier să se acumuleze între celulele nervoase, aşa cum fac în marea majoritate a cazurilor antidepresivele. Alegeţi o marcă standardizată cu 0,3% hipericină; primele efecte apar după cel puţin patru săptămâni. Pentru că această plantă vă poate sensibiliza faţă de lumina solară, încercaţi să staţi cât mai puţin la soare cât timp o luaţi.

(Atenţie! Informaţi-vă întotdeauna medicul că luaţi sunătoare înainte de a vă prescrie un tratament deoarece aceasta interacţionează cu multe medicamente alopate).

-Se consideră că 5-HTP, o formă a aminoacidului triptofan, funcţionează în acelaşi mod ca şi Prozacul, sporind cantitatea de serotonină. începeţi cu 50 mg de 5-HTP o dată pe zi şi, dacă este necesar, puteţi ajunge la 100 mg de trei ori pe zi. Este bine să evitaţi să conduceţi automobilul sau să desfăşuraţi activităţi periculoase până când determinaţi ce efecte are acesta asupra dumneavoastră pentru că uneori provoacă ameţeli. Consultaţi-vă medicul înainte de a lua şi alte medicamente pentru că interacţionează cu multe dintre ele şi nu luaţi acest supliment mai mult de trei luni decât cu acordul acestuia. (Atenţie! Dacă sunteţi însărcinată sau plănuiţi să rămâneţi însărcinată nu luaţi 5-HTP.)

Simţiţi-vă mai bine în ceea ce priveşte propria persoană şi viaţa dumneavoastră

Monologul interior pe care îl aveţi vă accentuează depresia? lată cum puteţi să vă schimbaţi modul de a gândi:
1. Începeţi cu o abordare bazată pe fapte. Puneţi la îndoială părerile iraţionale care vă scad încrederea. Dacă aveţi impresia că oamenii râd de dumneavoastră, căutaţi dovezi. Ar putea ei de fapt să râdă de altceva?

2. Nu trebuie să fiţi perfect. Nu este posibil aşa ceva – dar ştiaţi deja acest lucru. Aşa că de ce să vă îngrijoraţi dacă cineva nu vă place sau dacă nu aveţi controlul şi nu puteţi să faceţi faţă tuturor situaţiilor?

3. Atunci când se întâmplă ceva rău, nu trebuie să vă gândiţi imediat la cea mai gravă situaţie („Am picat testul pentru că sunt prost”).

De obicei, sunt mai multe motive din cauza cărora lucrurile nu merg cum trebuie. Priviţi-le obiectiv şi concentraţi-vă asupra celor pe care le puteţi schimba („Data viitoare mă voi descurca mult mai bine dacă voi învăţa mai mult”).

4. Dacă autoevaluarea scoate totuşi în evidenţă o slăbiciune, nu trebuie să insistaţi asupra ei.

încercaţi să ţineţi implicaţiile acestui fapt sub control („Nu sunt bun de nimic. Nu pot să fac nimic bine”). Şi reţineţi: a recunoaşte că sunteţi slab într-o anumită privinţă nu vă face o persoană slabă per total.

În schimb, acea informaţie vă poate ajuta să identificaţi unde trebuie să depuneţi mai mult efort.

5. Luaţi-o mai uşor. în mod inevitabil, lucrurile nu vor merge întotdeauna cum vreţi dumneavoastră şi nici nu vă puteţi aştepta să fie aşa. Acceptaţi faptul că lumea nu este şi nici nu va fi vreodată sub controlul dumneavoastră şi străduiţi-vă să fiţi calm în faţa necazurilor. în acest mod, două probleme -situaţia supărătoare şi reacţia dumneavoastră la ea – sunt reduse la una singură.

Luaţi 1 000 mg, de trei ori pe zi, de acetil-L-carnitină, un aminoacid care este similar din punct de vedere chimic acetilcolinei – neurotransmiţătorul care acţionează atât în muşchi, cât şi în sistemul nervos central.

Acetil-L-carnitina ajută la creşterea producţiei de energie în celulele nervoase din creier, protejează membranele acestora şi îmbunătăţeşte atât memoria, cât şi starea de spirit.
Magneziul este foarte important pentru restaurarea şi menţinerea sănătăţii funcţiei nervoase. Magneziul este un component esenţial în producerea şi acţiunea serotoninei. Suplimentele pot fi de ajutor pentru a atenua anxietatea şi depresia. Luaţi 150 mg de magneziu, de preferat sub formă de citrat de magneziu (forma cea mai uşor de absorbit), de două ori pe zi.

Dacă luaţi suplimente de magneziu, trebuie să luaţi şi calciu. Dezechilibrul dintre aceste două minerale poate reduce efectele benefice.

Luaţi un supliment de complex vitaminic B în fiecare dimineaţă odată cu micul dejun. Nivelurile scăzute de vitamine B au fost asociate cu depresia şi oboseala. Căutaţi un produs cu 50 mcg de vitamina B12 şi biotină, 400 mcg acid folie şi 50 mg din celelalte vitamine B (dar ţineţi minte că doza maximă recomandată pentru B6, pe termen lung, este de 10 mg pe zi).

Puterea profilaxiei

Dormiţi suficient. Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puţin de opt ore, noapte după noapte, tind să aibă niveluri mai mici de serotonină decât cele care se odihnesc cum trebuie. Pentru a avea un somn bun, încercaţi să mergeţi la culcare la aceeaşi oră în fiecare noapte şi să vă treziţi la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă – chiar şi în weekend.

Opriţi televizorul.

Cercetările sugerează că starea dumneavoastră de spirit suferă cu atât mai mult cu cât vă uitaţi timp îndelungat la TV. Urmărirea ore întregi a serialelor, maratoanelor de filme sau concursurilor TV ar putea să pară o bună modalitate de a scăpa de stres şi a vă bucura de spectacol. Dar studiile au arătat că, dimpotrivă, persoanele care se uită mult la televizor tind să aibă sentimente profunde de izolare.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

În legătură cu acest subiect, arte articole găsiţi aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here