Depresia şi îmbătrânirea prematură

0
99

depresieS-a descoperit recent că tinerele care duc o viaţă stresantă şi sunt predispuse la depresie, îmbătrânesc prematur.

Adolescentele a căror părinţi şi rude s-au confruntat cu stările de depresie, răspund diferit în faţa situaţiilor stresante. Organismul lor produce niveluri ridicate de hormoni, precum cortizonul. Specialiştii sunt de părere că în cantităţi mari, cortizonul poate distruge sistemul imunitar, dar şi anumite organe din corp, creierul spre exemplu. Aceste tinere au telomerii mai mici, rezultând scurtarea vieţii cu şase ani. Telomerii sunt terminaţii cromozomiale responsabile cu procesul de îmbătrânire, care se scurtează cu fiecare celulă care moare sau ca rezultat al expunerii la stres, se arată pe site-ul www.dailymail.co.uk.

Studii anterioare au indicat faptul că există conexiuni între scurtarea telomerilor şi decesul prematur, între infecţii frecvente şi bolile cronice la adulţi.

Profesorul Ian Gotlib de la Universitatea din Stanford afirmǎ că această descoperire este surprinzătoare. El crede că fetele cu un istoric familial depresiv sunt mult prea tinere ca să aibă telomerii mai scurţi decât celelalte fete de aceeaşi vârstă.

La studiu au participat fete sănătoase cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, ale căror rude s-au confruntat cu depresii şi le-au comparat cu tinere sănătoase, dar fără astfel de antecedente.

Echipa de cercetători le-a supus la teste sub tensiune, le-a rugat să numere de la 100 în ordine descrescătoare, din şapte în şapte şi le-a pus întrebări pe baza situaţiilor presante.

Înainte şi după testări, cercetătorii au măsurat nivelul de cortizon al fetelor şi au analizat mostrele ADN din telomeri.

Profesorul Gotlib a declarat că nimeni nu a examinat lungimea telomerilor în cazul fetiţelor predispuse la facă depresie.

Cele de 12 ani, sănătoase, dar cu risc crescut de îmbolnăvire, prezintă telomeri semnificativ mai scurţi – semn evident de îmbătrânire prematură, „îmbătrânire cu şase ani a vârstei biologice la maturitate”.

Dar, deoarece nu s-au efectuat astfel de măsurători la copii, nu este sigur faptul că aceste condiţii le face pe fetele de 12 ani să aibă 18.

Se pare că exerciţiile fizice amânǎ procesul de micşorare a telomerilor la adulţi, astfel că fetele cu risc înalt de depresie ar trebui să înveţe tehnici de reducerea stresului.

Alte studii demonstrează că feedback-ul neuronal şi atenţia înclinatǎ către studiu – care redirecţionează spre pozitivism – sunt promiţătoare.

Alţi oameni de ştiinţă studiază tehnici pentru exerciţii de autoînţelegere.

Pe parcursul monitorizării, fetele cu telomerii mai scurţi s-au dovedit a fi mult mai deprimate.

„Aşadar, lungimea telomerilor precizează cine este pe cale să dezvolte depresii şi cine nu”, a explicat prof. Gotlib.

Tradus de Andreea H.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here