Alimentele care ne fac depresivi

0
124
Pastele din făină albă, carnea roşie şi sucurile carbogazoase cresc considerabil riscul de depresie, arată un nou studiu.

Depresie si alimentaţieTimp de 12 ani, oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au urmărit alimentaţia şi starea de sănătate fizică şi mentală a unui număr foarte mare de femei – 43.000. La început, niciuna dintre ele nu suferea de depresie. După 12 ani, multe dintre ele prezentau manifestări ale tulburării; unele chiar primiseră un diagnostic în acest sens, potrivit ABC News.

Specialiştii coordonaţi de prof. dr. Michel Lucas au constatat că femeile care beau sucuri carbogazoase sau care mâncau paste, pâine şi biscuiţi din făină albă, rafinată, şi carne roşie grasă zilnic au avut un risc mai mare cu aproximativ 29%-41% de a suferi de depresie decât cele cu o dietă sănătoasă.

Analizele de sânge ale voluntarelor indicau un nivel mai crescut de inflamaţie în corp în cazul celor care includeau zilnic în dietă alimente nesănătoase.

In sângele lor s-a urmărit prezenţa sau absenţa a trei biomarkeri de inflamaţie asociaţi cu bolile cardiace, atac cerebral, diabet şi cancer. La finalul studiului, femeile depresive aveau în corp niveluri îngrijorătoare ale tuturor celor trei biomarkeri.

„Nu ne este foarte clară legătura dintre nivelul de inflamaţie din corp şi depresie“, a recunoscut, totuşi, prof. dr. Lucas.

Însă acelaşi studiu a demonstrat că un consum zilnic de cafea fără zahăr şi fără lapte; de ulei de măsline, de vin şi de legume precum morcovii; cartofii dulci şi cele cu frunze verzi reduc atât nivelul inflamaţiei, cât şi riscul de depresie. Cea mai recomandată este dieta mediteraneană, spune Lucas.

Un studiu anterior realizat pe 2.000 de bărbaţi de specialiştii de la Universitatea de Est din Finlanda a arătat rezultate similare.

Sursa: Adevărul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here