DESCOPERIRE: Două morminte de războinici celţi, scoase la lumină de arheologi în judeţul Dolj

0
105

Două morminte ale unor războinici celţi au fost descoperite de arheologi în comuna Desa, judeţul Dolj. Cele mai importante artefacte sunt: două spade în teacă şi două piese de scut.

Desa - Descoperire arheologica

Obiectele descoperite în cele două morminte arată că persoanele îngropate aveau un statut social deosebit, probabil membri ai aristocraţiei militare conducătoare, a declarat Florin Ridiche, pentru Mediafax, directorul Muzeului Olteniei.

La cercetări participă profesori şi studenţi de la Universitatea din Craiova de la Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale.

Arheologii de la Muzeul Olteniei din Craiova se află la cea de treisprezecea campanie de cercetări arheologice în localitatea doljeană Desa, la punctul “Castraviţa”.

Cercetările au început în luna august. După două zile de săpături arheologii au descoperit două morminte de incineraţie ale unor războinici celţi. Acest fapt indica că în zona respectivă au locuit celţi din tribul scordiscilor în a doua Epocă a Fierului, aproximativ în perioada dintre anii 200 î.e.n – 80 î.e.n.

“Artefactele au fost depuse ca ofrandă în aceste morminte. Ele se compun din: butoni de centură, un cuţit de bărbierit; o brăţară de mână, o zăbală de cal şi, cele mai importante piese, două spade în teacă, îndoite ritual; două piese de scut – partea centrală, metalică, a scuturilor care, de regulă, erau confecţionate din lemn. Dacă e să ne uităm un pic în Antichitate, e foarte posibil ca această cetate romană să fi fost amplasată aici tocmai pentru a împiedica incursiunile deja făcute de aceşti războinici celţi în teritoriu roman aflat la sud de Dunăre”, a explicat directorul Muzeului Olteniei.

De când se fac săpături la punctul “Castraviţa” au fost descoperite cele mai vechi morminte de incineraţie din sud-estul Europei; cel mai vechi castru din piatră ridicat pe teritoriul Olteniei, încă din vremea împăratului roman Domiţian; un tezaur cu monede din aur, datat în secolul al XIX-lea.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here