Drumul mântuirii noastre – Ce este mișcarea către theosis?

0
194

DesăvârșireaDesăvârșirea lui Dumnezeu

15 IULIE – Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

„Chiric și Iulita au suferit mucenicia sub domnia împăratului Dioclețian, în 296.

Înaintarea către desăvârșire

Pentru noi este cu neputință să ajungem la desăvârșirea lui Dumnezeu, dar, cu ajutorul Lui, ne stă în putință să înaintăm mereu către ea.
În duhovnicia ortodoxă mântuirea nu este o stare, ci o mișcare către theosis, către asemănarea cu Dumnezeu, ce nu se poate încheia deplin niciodată. Este creștere întru desăvârșire. Este mișcare de la păcat la Hristos, de la robie la slobozenie, de la întuneric la lumină, de la minciună la adevăr, de la deznădejde la nădejde, de la moarte la viață.
Și, odată atins adevărul, ea devine mișcare de la adevăr la și mai mare adevăr, de la înțelepciune la și mai mare înțelepciune, de la bucurie la și mai adâncă bucurie, de la înțelegere la și mai adâncă înțelegere, de la dragoste atotcuprinzătoare la dragoste încă și mai cuprinzătoare.

Procesul acesta se continuă veșnic.
Nu putem ajunge niciodată în punctul unde putem zice: <Gata, am reușit. N-am decât să rămân aici și să fiu desăvârșit.>
Avva Sisoe, care a petrecut 80 de ani în pustie, a murit la vârsta de o sută de ani. A dus o viață de pocăință. Lacrimile căinței i-au lăsat urme adânci pe chipul strălucitor. Totuși, la o sută de ani încă mai cerea lui Dumnezeu vreme de pocăință.
Ucenicii lui s-au mirat:
<Tu ceri vreme de pocăință, care ești desăvârșit?>
Bătrânul sfânt a răspuns:
<Cu adevărat, nu mă știu pe mine să fi pus început bun.>
După 80 de ani de nemaivăzută creștere duhovnicească, încă nu ajunsese desăvârșirea. Încă râvnea să sporească, dându-și seama de nemărginitele putințe întru Hristos.

Troparul Mucenicilor Chiric și Iulita

Mucenicii Tăi, Doamne, Chiric și Iulita, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au luat de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe muncitori au surpat; zdrobit-au și ale dracilor neputincioase îndrăzniri.
Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.”
„Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului – Zi cu zi cu Hristos de-a lungul anului duhovnicesc”, Editura Cartea Ortodoxă

Să ne apropiem de desăvârșirea lui Dumnezeu!

Aceste spuse sunt pline de adevăr, n-ai decât să te gândești la un exemplu simplu: ideea de mai mult. Pe măsură ce înveți, îți dai seama cât de puțin știi și vrei să înveți din ce în ce mai mult. Dorințele acestea de mai mult, mai bine, mai frumos, mai înalt se manifestă în toate aspectele vieții noastre.
Unele drumuri sunt ireversibile, cum este cel al adevărului, odată ce ai trăit în adevăr, cinste și dreptate, nu mai poți să accepți o existență în minciună.
Primim de la cotidianul nostru existențial o mulțime de provocări, ne confruntăm cu diverse tipologii de oameni, cu experiențe care ne fac să evoluăm și ne conferă valențe variate. Aducem lumină în întunericul căutărilor noastre și, de multe ori, visăm să fim perfecți și să atingem desăvârșirea.

Așadar, mântuirea nu este un scop în sine, ci un drum pe care-l parcurgem încercând să progresăm treptat, să ajungem să fim din ce în ce mai buni.
Mântuirea nu e ținta, ci drumul săgeții până la țintă. Cu fiecare pas suntem cu un pic mai buni, mai generoși, mai inimoși, mai calzi. Suntem mai aproape de ce ar aștepta de la noi Dumnezeu.
„Să fiu ce mai bună versiune a mea” înseamnă astfel să cizelez continuu materia din care sunt alcătuit/ă, aducând elemente ce o pot îmbunătăți. Nu trebuie să uit vreodată să-mi aduc aproape iubirea, bucuria, blândețea. Toate emoțiile pozitive vor defini această versiune a mea.
Theosis-ul sau îndumnezeirea, asemănarea cu Dumnezeu, această „creștere întru desăvârșire”, nu poate decât să te elibereze. Să îți aducă pace și să îți umple existența de lumină…

Te invit să citești și alte articole cu temă spirituală aici.

Mihaela Mușetescu

Desăvârșirea