Descifrarea somnului

0
218

SomnSomnul a fost dintotdeauna un domeniu fascinant de explorat. Astfel, de-a lungul timpului, fascinația pentru această parte misterioasă a vieții noastre a dus la diverse teorii și practici, cu impact puternic asupra vieții.

Odată cu inovațiile tehnologice care au permis măsurarea activității electrice a creierului, s-a evidențiat că somnul nu este o stare omogena, ci mai degrabă o stare dinamică, care trece printr-o serie de etape, fiecare având caracteristici distincte.

Astăzi, multora dintre noi ne sunt cunoscute cele două tipuri principale de somn:

Somnul non-REM (fără mișcări oculare rapide), cunoscut ca somnul liniștit.
Somnul REM (cu mișcări oculare rapide), cunoscut ca somnul paradoxal.

În total, există cinci etape de somn, dintre care primele patru fac parte din somnul non-REM.

Etapa 1, în care intrăm la câteva minute dupa închiderea ochilor, reprezintă o stare de tranziție de la starea de veghe la cea de somn. În acestă etapă, cu o durată între 5-10 minute, mușchii încep să se relaxeze, ritmul cardiac și respirator se încetinesc și apar mișcari oculare lente. În acest stadiu, este generat un tipar de unde cerebrale numite teta. Etapa 1 de somn este ceea ce numim starea de “ațipire”, în care somnul poate fi întrerupt cu ușurință. În acestă etapă nu este neobișnuit să apară contracții musculare bruște sau halucinații hipnagogice.

După aprox. 5-10 minute petrecute în Etapa 1, intrăm în Etapa 2, considerată prima fază autentică de somn. În această etapă care durează între 30-45 de minute, corpul este mai relaxat și suntem detașați de lumea exterioară. De asemenea, temperatura corpului începe să scadă, iar ritmul cardiac este tot mai lent. În această etapă se evidențiază tipare de unde cerebrale, numite fusuri de somn și complexe K. Această etapă este considerată un stadiu superficial de somn, deoarece persoanele pot fi trezite cu ușurință.

Urmează Etapele 3 si 4, considerate fazele de somn profund (aprox. 45 minute)

Aceste etape sunt caracterizate de unde cerebrale foarte lente, numite delta. În aceste faze,activitatea noastră fiziologică (ritm cardiac, respirație, tensiune arterială) atinge nivelul cel mai redus, astfel suntem foarte greu de trezit.

După aceste etape ale somnului profund, revenim pentru câteva minute în etapa 2, după care intrăm în cea de-a cincia etapă, lumea somnului cu vise (somnul REM). Spre deosebire de fazele anterioare, somnul REM prezintă o activitate semnificativă a creierului și a corpului. Ritmul cardiac și respirația se accentuează și devin extrem de neregulate. Somnul REM este descris deseori ca somnul cu vise. Este stadiul somnului în care visam cel mai mult și, dacă suntem treziți în acestă fază, aproape întotdeauna descriem un vis. În acest stadiu, visele sunt vii, detaliate și complexe. Spre deosebire de ce cred unii oameni, cu toții visăm, doar că, de foarte multe ori, uităm multe dintre vise.

Cu toate că în somnul REM există o activitate fiziologică foarte crescută, mușchii mari sunt foarte relaxați sau paralizați, pentru a nu ne putea transpune visele în fapte. Din acest punct de vedere, somnul REM este considerat ca fiind un creier activ într-un corp paralizat. În această etapă, undele cerebrale sunt similare celor din starea de veghe.

În timpul somnului nocturn, trecerea prin cele cinci etape durează aprox. 90 minute. Astfel, o persoană care doarme bine va parcurge între 4 și 6 astfel de cicluri, indiferent de ora de culcare.

Nu există o modificare a acestui tipar ciclic, însă durata etapelor de somn se modifică pe parcursul nopții. Astfel, în prima parte a somnului, perioadele de somn profund sunt mai lungi, iar etapele de somn REM durează foarte puțin, câteva minute. Odată cu înaintarea nopții, perioadele de somn profund se scurtează, iar etapele de somn REM devin mai lungi.Astfel, obținem cea mai mare parte a somnului profund în prima parte a nopții, iar cea mai mare parte a somnului cu vise în cea de-a doua jumătate.

Sursa: gentiananita.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here