Descoperire de excepţie: Microorganismele care nu au evoluat două miliarde de ani

0
173

Pestera intr-un recif de coraliUn microorganism marin care nu evoluat în niciun fel timp de două miliarde de ani a fost descoperit de o echipă internaţională de cercetători şi prezentat într-un studiu publicat în revista americană “Proceedings of the National Academy of Sciences”. Potrivit datelor ştiinţifice de până acum, această descoperire reprezintă un record absolut potrivit.

Specialiştii au constat că nu există nicio deosebire între mostre de bacterie de sulf actuale, prelevate din apropiere de ţărmul chilian, şi fosile ale aceluiaşi microorganism descoperite în apele din apropiere de coastele Australiei Occidentale, dar care aveau o vechime de 2,3 miliarde de ani. Nici urmele acestor organisme cu vârstă de 1,8 miliarde de ani, descoperite în roci de lângă malul Australiei, nu arătau diferit, au mai observat experţii. Toate cele trei mostre arată la fel, deşi provin din epoci extrem de diferite, relatează Agerpres, citând publicaţia ABC.

“Pare incredibil ca viaţa să nu fi evoluat de acum mai bine de două miliarde de ani, ceea ce echivalează cu jumătate din existenţa Pământului”, a subliniat J. William Schopf, profesor la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), principal autor al studiului.

-paianjeni

Regula biologiei

“Având în vedere că evoluţia este o realitate, această lipsă de evoluţie trebuie să aibă o explicaţie”, a mai spus el. Acest fapt nu numai că nu contrazice teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin, ci, dimpotrivă, o susţine, fiind doar în aparenţă în contradicţie cu ideile naturalistului britanic.

“Regula biologiei este că un organism evoluează doar dacă se produc modificări, fizice sau biologice, în mediul său înconjurător”, a explicat profesorul William Schopf. Or, a adăugat el, condiţiile de mediu în care trăiesc aceste microorganisme au rămas practic neschimbate timp de trei miliarde de ani. Prin urmare, teoria lui Darwin ar fi fost contrazisă doar dacă aceste microorganisme s-ar fi modificat şi ar fi evoluat, deşi mediul lor înconjurător a rămas acelaşi. Ceea ce nu este cazul.

Parviraptor

“Marele Eveniment de Oxidare”

Fosilele analizate provin dintr-o perioadă în care nivelul de oxigen de pe planeta noastră a crescut semnificativ, cunoscută drept “Marele Eveniment de Oxidare” şi care, conform oamenilor de ştiinţă, ar fi avut loc în urmă cu 2,2-2,4 miliarde de ani.

Tot atunci, s-a înregistrat şi o sporire spectaculoasă a nivelului de sulfaţi şi nitraţi, singurele substanţe nutritive ale acestor microorganisme, care au reuşit astfel să se perpetueze în nămolul de pe fundul mării.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here