DESCOPERIRE. Glob pământesc din ouă de struț, cea mai veche hartă a Lumii Noi | GALERIE FOTO

0
374

glob1Cea mai veche hartă a Lumii Noi a fost descoperită de o echipă de oameni de ştiinţă pe un glob pământesc realizat din cojile a două ouă de struţ. Potrivit expeților, este foarte probabil ca aceasta să fi fost realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci, informează Daily Mail.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Cele două coji de ouă formează o sferă, pe care sunt desenate zone descoperite de exploratori precum Cristofor Columb. Obiectul datează de la începutul secolului al XV-lea şi are o provenienţă necunoscută.

glob3

Cercetătorul belgian S. Missinne, specialist în cartografie, consideră că respectiva sferă a fost cel mai probabil făcută în Florenţa, iar artistul care a realizat contururile zonelor cunoscute în acea perioadă ar fi lucrat în atelierul lui Leonardo da Vinci.

glob2

Globul pământesc descoperit are contururile continentelor şi teritoriilor care fuseseră descoperite până la acea vreme. Iniţial , s-a crezut că această hartă este o copie a globului Lennox, care se află expus la Biblioteca Publică din New York, dar specialiștii consideră că harta de pe sfera creată din cojile de ou de struţ este mai veche.

glob4

 

Missinne crede că acest mic glob pământesc, cu contururile Lumii Noi, ar fi fost chiar modelul pentru globul Lennox, care datează din 1504.

Lumea Nouă este regiunea geografică ce cuprinde America de Nord, America de Sud şi Oceania, inclusiv Australia, termenul fiind folosit din secolul al XVI-lea ca referire la pământurile proaspăt descoperite atunci dincolo de Oceanul Atlantic – America.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here