Descoperire inedită: un pește unic în lume

0
139

În cele ce urmează vom așterne pe hârtie câteva informații ce privește existența primei specii de pește, care prezintă o caracteristică specifică mamiferelor și păsărilor, și anume sângele cald.

pesteAstfel, primul pește cu sânge cald din lume a fost descoperit recent de oceanologii americani în largul coastelor californiene, informează francetvinfo.fr.

Această caracteristică deosebită oferă peştelui-lună (Lampris guttatus) un avantaj major în mediul său natural – apele reci de pe fundul oceanului, afirmă oamenii de ştiinţă americani, al căror studiu a fost publicat în revista Science.

Apanajul acestor tipuri de pești este dat de câteva mici vase de sânge identificate la nivelul branhiilor. Acestea transportă sângele cald care provine din interiorul corpulului.

Mai mult decât atât, acestea înconjoară și încălzesc ale vene sangvine din jurul branhiilor – organul respirator al acestor viețuitoare.

Conform http://www.descopera.ro, în final, acest sistem de încălzire internă permite peştelui-lună să îşi menţină creierul la o temperatură mai ridicată şi să îşi păstreze muşchii activi, pentru a înota mai repede şi să îşi prindă prada.

Cu o perioadă înainte de a face această descoperire, oamenii de știință au identificat o serie de senzori pe un pește-lună de pe coasta de vest americană.

Ei au descoperit astfel că temperatura medie de la nivelul muşchilor era cu 5 grade Celsius mai mare decât aceea a apelor în care înota, la o adâncime cuprinsă între 45 şi 300 de metri.

Graţie înotătoarelor sale roşii care se mişcă în permanenţă, peştele-lună îşi păstrează căldura internă chiar şi atunci când apa se răceşte foarte mult.

În plus, el posedă un strat protector de grăsime în jurul branhiilor, inimii şi ţesuturilor muscular, ne mai informează sursa mai amintită anterior.

Cercetătorii au fost puțin surprinși de rezultatul obținut. Este adevărat că și alți pești, precum tonul și rechinul pot să-și încălzească anumite părți ale corpului și ale mușchilor, în vederea ameliorării performanțelor de deplasare în apele profunde și reci.

La un anumit interval de timp, aceștia trebuie să urce spre suprafață, pentru a se încălzi.

O excepție în acest sens o reprezintă peștele-lună, care nu procedează în felul descris mai sus.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Planta românească unică în lume

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here