Descoperire istorică. A fost găsit oraşul biblic Sodoma | Galerie foto

0
363

sodomaArheologii susţin că Tall el-Hamaam, situl situat în Iordania, este oraşului biblic Sodoma. Experţii, după decenii de săpături, au anunţat că ruinele acestui “monstruos” oraş din epoca bronzului, se potrivesc cu descrierea biblică, relatează Daily Mail.

Locul numai că a fost cel mai mare oraş din regiune, aşa cum de altfel este descris în Biblie, dar este situat şi la est de râul Iordan, datând din perioada 3.500 şi 1540 î.Hr. Cercetătorii cred că oraşul a fost abandonat dintr-o dată.

Majoritatea referinţelor făcute cu privire Sodoma şi Gomora apar în Cartea Genezei.Cele două au fost situate pe câmpiile râului Iordan, la nord de Marea Moartă. Oraşele sunt descrise în Biblie ca fiind prospere, dar depravate.

În special, Sodoma este unul dintre cele mai des menţionate orașe în Cartea Genezei şi Noul Testament. Acesta este descris ca fiind situat pe o rută comercială şi având în vedere dimensiunea sa, se spunea că este puternic fortificat, cu turnuri și ziduri înalte.

s4

Potrivit scrierilor biblice Sodoma a fost distrusă de Dumnezeu, după îngerii nu au reușit să găsească oameni neprihăniți în cetate. În Vechiul Testament se spune că Dumnezeu a distrus “păcătoşii” din Sodoma cu foc şi pucioasă, dar i-a permis lui Lot să fugă împreună cu familia sa. Ambele oraşe sunt folosite drept metafore pentru viciu şi homosexualitate.

O catastrofă naturală, a cărei amintire dăinuie în timp, este interpretată ca o manifestare a maniei divine împotriva unor cetăţi a căror răutate avea să rămână proverbială. Ultima ticăloşie a locuitorilor Sodomei, care vor să-i violeze pe oaspeţii lui Lot, umple paharul. Vor fi salvaţi din cetate doar Lot şi familia sa. Episodul cu nevasta lui Lot prefăcută în stană de sare ar fi putut fi sugerat de formele din sare cristalizată aflate pe ţărmul Mării Moarte. Sensul este însă mai adânc: dacă părăseşti lumea păcatului, să nu priveşti înapoi! Citeşte mai multe aici

s6 s5
s3 s2 68 67

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here