Descoperire istorică a matematicienilor, care îl întrec pe Platon

0
176

Descoperire-istorica-a-matematicienilorjpgMatematicienii americani susţin că au identificat un nou corp geometric din clasa a patra de “poliedre echilaterale convexe”, numit poliedrul Goldberg. Acest nou corp este primul descoperit în lume, după 400 de ani.
Matematicienii Greciei antice – mai ales Platon – au clasificat formele geometrice cu mii de ani în urmă. Iată însă că, acum, oamenii de ştiinţă au găsit o nouă formă geometrică, care are structuri similare cu ale virusurilor, cum ar fi cei ai gripei, potrivit Daily Mail.
Acest nou tip de corp geometric a fost descoperit de către cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite.
Primele figuri geometrice, care au fost descoperite, sunt cunoscute sub numele de “corpurile lui Platon”. Acestea includ cubul, tetraedrul, octaedrul, dodecaedrul şi icosaedru.
Toate aceste corpuri sunt regulate şi apar în mod natural. Doar două alte forme au fost descoperite după aceea: corpul lui Archimede, care include un icosaedru trunchiat şi formele complexe numite corpurile Kepler, ce au fost descoperite în urmă cu 400 de ani, ele incluzând şi poliedrele rombice.
Noul corp geometric seamănă cu o minge de fotbal şi ar putea deschide drumul spre descoperirea a unui număr infinit de forme similare.
Stan Schein de la Universitatea California, care a studiat reţină umană a văzut această structură de poliedru ciudată a unei proteine numite clahrin. El a venit cu o explicaţie matematică pentru această formă, dând peste studiul lui Micahel Goldberg, un matematician din secolul al XX-lea, care a fost convins că a descoperit un nou set de forme de poliedre alcătuite din pentagoane şi hexagoane.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here